Дијеле се амбасаде које не постоје

Срна
Дијеле се амбасаде које не постоје

Београд - Десетак дипломатских некретнина које се према споразуму о сукцесији воде као насљеђе СФРЈ, више нису у власништву или су узурпиране или чак ни не постоје, пишу београдске “Вечерње новости”.

Представник Србије у Мјешовитом комитету за сукцесију Вељко Одаловић рекао је да неке некретнине постоје у документацији и на списку за сукцецију, али их на терену нема, а такав примјер је зграда у Велингтону.


“У Велингтону објекта једноставно нема. Добили смо потврде о томе, а у нашим књигама је уписан као постојећи”, рекао је Одаловић.

Он је додао да сличних случајева има у Конгу, Судану и у Централноафричкој Републици, док на другој страни има објеката који постоје, али за њих нема докумената који доказују да припадају СФРЈ.

Има и супротних примјера, попут објекта у Тирани, који је припадао СФРЈ, али није уписан када се пописивала заједничка имовина, већ је у међувремену откривен.

“Сви ови случајеви оптерећују посао деобе дипломатских некретнина, од којих је 51 остала нераспоређена”, каже Одаловић.

Уочи сједнице Мјешовитог комитета за сукцесију који ће ускоро засиједати у Београду, Одаловић је истакао да је приједлог Србије да се непостојећи објекти бришу са листе оних који треба да се раздијеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана