Demonstranti krenuli ka policiji, traže oslobađanje privedenih

Agencije
Demonstranti krenuli ka policiji, traže oslobađanje privedenih

Beograd - Okupljeni demonstranti, koji su više sati blokirali ulaze u zgradu Predsjedništva Srbije u Beogradu, uputili su se ka Policijskoj upravi “29. novembar”, javljaju beogradski mediji.

Jedan od lidera SzS Janko Veselinović pozvao je danas demonstrante okupljene ispred zgrade Predsjednsistva Srbije da se upute prema policijskoj stanici u ulici 29. novembra.

On je rekao da su neki od učesnika protesta privedeni i da će ispred policijske stanice tražiti njihovo puštanje.

Tokom blokade zgrade Predsjedništva, u više navrata došlo je do gurkanja i okršaja demonstranata i policije, kao i nereda u centru grada.

Sve ulice koje okružuju zgradu Predsjedništva Srbije su zatvorene. Jake policijske snage čuvaju sve ulaze u zgradu. Demonstranti su, držeći se za ruke, napravili obruč oko zgrade Predsjedništva.

Lideri opozicije rekli su u više navrata da su “svi ulazi i izlazi u Predsjedništvo blokirani”.

I Vučić je u svom obraćanju naglasio da ima informaciju da su sve ograde ispred Predsjedništva probijene i da demonstranti gledaju kuda da upadnu u zgradu. Dodao je, međutim, da niko ne treba da strahuje i da će nadležne službe reagovati.

Predsjednik DS Zoran Lutovac, saopštio je u obraćanju okupljenima, da je danas uhapšen predstavnik omladine te stranke, Pavle Cvejić.

“Uhapšen je mali Cvejić, dečko od 18 godina. Pokrenite postupak protiv organizatora, pokrenite postupak protiv mene”, poručio je Lutovac sa kamiona i dodao da je još “desetak ljudi privedeno i da su u procesu”.

Tokom obraćanja Vučića, sa kamiona koji se tradicionalno nalazi na početku kolone tokom protesta “1 od 5 miliona” sa razglasa je pušteno obraćanje predsjednika.

Demonstranti su tražili da kamion krene ka zgradi Predsjedništva i došlo je do guranja demonstranata sa policijom, a policajce su polivali i vodom, javio je “Blic”.

Boško Obradović, lider “Dveri”, zatražio je od RTS da se organizatori protesta 1 od 5 miliona večeras pojave u Dnevniku i poručio da se građani neće razići i da će nastaviti da blokiraju sve ulaze u Predsjedništvo.

“Neka Vučić izađe i suoči se sa građanima i odgovori im neka pitanja u vezi sa njegovom vladavinom u poslednjih sedam godina” poručio je Obradović.

Povrijeđeni policajci

Dvojica policajaca povrijeđena su kada ih je napala grupa huligana, koja učestvuje na protestu i blokira zgradu Predsjedništva u kojoj se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javila je Televizija “Pink”.

Policajci su prevezeni na Urgentni centar i nisu životno ugroženi.

Isti izvor navodi da je pružena ljekarska pomoć još nekolicini policajaca, koji su se nakon toga vratili svojoj dužnosti.

Učesnici protesta preskočili su ogradu i prišli ulazu u Predsjedništvo gde se javnosti obraćao Vučić, a medijske ekipe koje su pratile obraćanje su zbog bezbjednosti ostale u zgradi Predsjedništva i nakon konferencije.

Poslije 15-ak minuta novinari su izašli iz zgrade, kako zbog protesta ne bi ostali blokirani do daljeg.

Kako javlja izvještač Tanjuga, novinarima je dok su bili unutra rečeno da ne izlaze na balkon niti prilaze prozorima iz bezbjednosnih razloga, ali potom im je rečeno da mogu da izađu i da to urade što prije.

Konferenciju u Predsjedništvu je pratilo oko stotinu novinara, snimatelja i fotoreportera.

Predsjednik Srbije je, kako javljaju pojedini mediji, blokiran u zgradi.

Na glavnom ulazu pojavili su se Borko Stefanović i Janko Veselinović koji su u razgovoru sa policijom tražili da uđu unutra da bi, kažu, “rekli svoju verziju istine”.

Demonstranti predvođeni Boškom Obradovićem uletjeli su u kordon žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara.

Nekoliko stotina demonstranata napalao je kordon žandarmerije kordon žandarmerije na raskrsnici Kneza Miloša i Srpskih vladara koja ne dozvoljava da kamion sa kojeg se čuje obraćanje predsjednika priđe Predsjedništvu.

Duž cijele zgrade Predsjedništva raspoređeni su pripadnici Žandarmerije.

Demonstranti su se najprije okupljali na stepeništu Predsjedništva dolazeći iz Ulice kralja Milana, ali se potom dio njih povukao nazad i na bočni ulaz.

Kako javlja izvještač Tanjuga, situacija je u jednom momentu bila napeta.

Novinarima su se obratili i Stefanović i Veselinović i tom prilikom rekli da je jedini zahtjev današnjeg okupljanja ostavka Vučića.

Stefanović kaže da traže da se predsjednik suoči sa građanima i da očekuju da izađe, obrati se narodu i kaže da podnosi ostavku.

“Mislim da je to najpoštenije, ali sumnjam da će to uraditi”, istakao je Stefanović.

Veselinović je rekao da je osnovni razlog ostavka Vučića i da su za to tu.

Na pitanje koji su dalji potezi, Veselinović je rekao da maju nekoliko opcija, ali da će vidjeti šta će se dešavati dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana