Дан послије 5. октобра: У Србији је све је исто и ништа није исто

B92
Дан послије 5. октобра: У Србији је све је исто и ништа није исто

Осамнаест година од пада режима Слободана Милошевића, са политичких “дасака које живот значе” огласили су се и главни и споредни глумци.

 

Уочи годишњице петооктобарских демонстрација чула су се само два гласа, а потом је кренула салва коментара.

Министар трговине, туризма и телекомуникација и један од учесника демократских промјена из 2000. године Расим Љајић оцијенио је да је 5. октобар апсолутно позитиван историјски догађај, који је представљао прекретницу у демократском развоју земље.

“На 5. октобар и данас гледам као што сам гледао и 6. октобра. Захваљујући том дану смењен је недемократски режим који је земљу довео у изолацију и конфликт са целим светом. Земља је враћена у све међународне организације, а пре тога нисмо били чак ни чланица Уједињених нација. Били смо земља која је проскрибована као неко ко крши људска права а постали смо земља која поставља високе стандарде у заштити људских и мањинских права”, рекао је Љајић агенцији Бета.

Он је додао да су тада постављени и темељи реформе, која нажалост још није довршена.

Један од лидера некадашњег ДОС-а и професор у пензији београдског Филозофског факултета Жарко Кораћ оцијенио је да се ништа се није промијенило у томе шта је био 5. октобар.

“То је била побуна грађана Србије против Слободана Милошевића. Сви они који говоре да је то био пуч намерно фалсификују чињенице и то раде по правилу зато што су били на губитничкој страни. Он је изгубио изборе али није хтео да преда власт, али сам губитак избора показао је да је грађанима било доста његове политике, рата, изолације и сукоба са читавим светом”, казао је Кораћ.

Он је истакао да је 5. октобар једна опомена да ће се свака политика изолације и сукоба са светом и покушаја прекрајања изборне воље завршити на такав начин.

Предсједник Србије Александар Вучић каже да није могуће дати једнозначну оцијену тековина 5. октобра 2000, јер су посљедице тих догађаја биле и добре и лоше.

“Није све црно или бело што се тиче 5. октобра, то су нијансе између црног и белог. Било је добрих ствари, јер више нисмо били изоловани, као земља смо се отворили”, казао је Вучић у хотелу Хилтон.

Међутим, како каже, било је и лоших ствари “јер су најгори пљачкаши као плен заузимали све што је у Србији вредело, а одустајали су од српских државних и националних интереса, и увели земљу у најтежу дужничку кризу од 2008. до 2012. године”.

Вучић је оцијенио да је данас у свим сферама друштвеног живота стање “десетоструко боље” и као примјер навео да има три пута мање убистава него 2001. или 2003. године, али и то што у Београду ради Народни музеј који годинама није радио.

“(Бивши председник СРЈ Слободан) Милошевић је уништавао економију, али не намерно и смишљено, него је политика увела земљу у сукобе. А Драган Ђилас и остали су крали и пљачкали све што је Милошевић оставио у наслеђе, макар у супстанци. Сваку фабрику су уништили”, рекао је Вучић и додао да су опозиционари Ђилас и Вук Јеремић међу најбогатијим људима, не само у Србији него у регону.

Ђилас је поводом 18 година од петооктобарских промјена навео да ће се актуелна власт срушити као “кула од карата”.

“Режим који данас делује непобедиво срушиће се као кућа од карата. Тек тада ће велики део Србије сазнати шта се ових година у Србији дешавало. Надам се само да памћење неће бити кратко какво је било пре двадесетак година”, написао је Ђилас у ауторском тексту..

Он је оцијенио да данас, за разлику од 1990-их, у вријеме власти предсједника Југославије Слободана Милошевића, нема ратова, али да десетине хиљада људи годишње оде из земље, а да је криминал гори него у то вријеме, “јер је срастао са државом”.

Ђилас је додао да је Милошевић уништавао економију, а данашња власт иде корак даље - “продаје Србију”.

Он је оцијенио и да је Радио-телевизија Србије у Милошевићево вријеме била подједнако затворена за опозицију, као и данас.

Министарка Зорана Михајловић изјавила је да је новим критикама на рачун власти оснивач СЗС Драган Ђилас још једном показао да “опозиција живи у прошлости”.

Она је навела и да је показао да “нема да понуди ниједну идеју која је важна за будућност Србије”.Михајловићева је казала да само онај ко не жели да види чињенице може да пореди “изоловану Србију” са Србијом која је на путу чланству у ЕУ, и која је, како наводи, прихваћена као партнер и на истоку и западу.

Додала је и да “призивање” времена санкција, немаштине и изолације одговара “само Ђиласу и њему сличнима”, за које каже да им је лични интерес изнад интереса земље.

“На његову (Ђиласову) жалост, грађани добро препознају ко им као програм нуди своје мемоаре, а ко стабилност, развој и борбу за бољу будућност”, навела је Михајловићева у писаној изјави.

Милан Ст Протић каже да 5. октобар није донио оно што смо сви очекивали и да се за тај датум може рећи да је датум континуитета, а не дисконтинуитета.

Умјесто да 5. октобар буде датум дисконтинуитета с претходном влашћу али и системом, он је више био датум континуитета јер се нису догодиле очекиване промјене, казао је за ТВ Прва један од лидера ДОС-а.

“Сви заједно носимо одговорност што 5. октобар није испунио очекивања, што није био права револуција већ револуција у покушају јер је настављена иста политика која је настављена и данас, која није ни довољно храбра, ни јасна, без енергичности и одлучности да се мења у темељу”, каже он.

“Зато су нам измешана осећања у вези 5. октобра. Са сетом се сећамао наших нада с једне стране, а с друге смо фрустрирани што ових 18 година није донело ништа ново и ништа боље”, додаје Милан Ст Протић.

Међутим, према његовим ријечима, неспорно је да и поред свих својих неуспјеха тај дан Србији донио демократију, јер од тада се на власт долази на изборима, не отима се од људи као и вријеме МИлошевића, иако и на том пољу наилазимо на саплитања. “Ипак, Србија је данас демократска земља и то је велика заслуга 5. октобра”, закључио је он.

“Без коментара у холу скупштине”

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић оцијенио је, будући да није било коментара у холу скупштине о петом октобру, да изгледа као да из различитих разлога свима одговара да се та тема “гурне у страну” и да свако остане при неким својим истинама о том догађају.

Вукадиновић је новинарима у парламенту рекао да је интересантно да о петом октобру данас нису говорили ни они који у скупштинској сали свакодневно “демонизују” тај датум, наводећи да је то можда због тога што и у њиховим редовима има “петооктобарских пребега”.

Онима који су тада били “победници”, а данас су у редовима власти не смета да најенергичније нападају и критикују пети октобар, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да су се редови “бранитеља” промјенили и да данас он, који, како каже, није био еуфорични подржавалац петооктобарских промена данас “мора нешто да каже и да избалансира пошто учесници нису нашли то за сходно”.

Истакао је да је “најтамнији” моменат догађаја било паљење скупштине, али се, додаје, чуло и много неистина почев од тога да је то био “ничим изазван протест”.

“Наравно да је био мотивисан захтевом за признавањем резултата председничких избора, што се такође проблематизује у последње време”, рекао је Вукадиновић.

“5. октобар није искоришћен на прави начин”

СПО оцијењује да је 5. октобар дан и за туговање и за славље, туговање Србије која је издана тога дана, а славље Србије која тражи да се Слободану Милошевићу подижу споменици.

Петог октобра 2000. продани су и погажени велики циљеви о демократској Србији на Западу, за које су се, од 9. марта 1991. до тог дана бориле стотине хиљада људи, а десетине њих су у тој борби изгубили и свој живот, наводи СПО.

“Издајући и рушећи Слободана Милошевића, свог врховног команданта, његови генерали и пуковници, у коалицији са вођама ДОС-а, рушили су и 9. март, и Видовдански сабор, и јунске крваве демонстрације, и тромесечну буну Србије уочи косовског помрачења, демонстрације које је организовао и предводио СПО”, наводи та странка у саопштењу.

“Туговање Србије чију будућност прождире црна рупа Косова, које је изгубио управо Слободан Милошевић. Славље Србије која, и ове године, сто година после највећих победа у историји Срба, у звезде окива апостоле својих највећих пораза и срамоте”, наводи СПО.

Како додају, 5. октобра 2000. године лидери опозиционе коалиције ДОС, у савезу са Легијом и осталим командантима режима Слободана Милошевића, принудили су диктатора да прихвати изборни пораз и поднесе оставку.

“Пао је врх пирамиде зла, а команданте највећих националних пораза и државног терора победнички ДОС прогласио је за ослободиоце и хероје Петог октобра”, наводи СПО и додаје да је таква слобода била омогућена претходним будванским атентатом терориста ДБ на председника СПО и избацивањем СПО, оснивача коалиције ДОС, из те коалиције.

Демократска странка (ДС) је у Београду обиљежила 18 година политички преокрет 5. октобра 2000, дана који према оцијени садашњег и бившег предсједника демократа Зорана Лутовца и Зорана Живковића није искоришћен на прави начин.

Живковић је са скупа позвао лидере опозиције и чланство, “бар њих 1.000”, да се закуну да ће наставити да раде и завршити посао који су започели како би, како је додао, “знали где иде Србија, ка Европи или истоку, демократији или нечем другом”.

Без обзира на оцене да је то био историјски дан не само за Србију већ и за демократију, да је земља поново добила столицу у УН и Лутовац и Живковић су говорили о неиспуњеним очекивањима и о томе шта је требало да се деси 6. октобра а није, и поред Закона о лустрацији, који, како су подсјетили, никада није примијењен.

“Кад дођу лоши ђаци, шта год да ураде, добро је, и уз све пишу нову историју”, рекао је председник ДС-а и навео како је тог 5. октобра, када су сви бежали од сузавца, покојни председник странке Зоран Ђинђић ишао ка месту где је бачен говорећи еда “нећемо дозволити да нас сузавац заустави”.

Живковић је оценио да је 5. октобар био “Берлински зид” Србије, мирна српска револуција, и додао да највише жали што након ње није услиједио 6. октобар.

Додао је да се нада да је испред грађана Србије вријеме у коме за промјену власти неће бити потребан 5. октобар, већ то да се сви саберу и изађу на изборе.

“СПС опстао када је било најтеже”

Социјалистичка партија Србије, чији је лидер смијењен са власти тог 5. октобра прије 18 година, овај датум обиљежила је на специфичан начин.

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић уручио је 50 партијских књижица омладинцима социјалиста који су 2000. годиште, и истакао том приликом да то показује да СПС има наслиједнике, иако су у вријеме петооктобарских промена многи предвиђали да та партија неће опстати.

“Имајући у виду да је то један специфичан датум већина од вас омладинаца се није бавила политиком, али 5. и 6. октобра 2000. године вероватно нико није ни планирао да СПС преживи, ово зграда је била порушена као и Скупштина, а у мојој канцеларији је било написано 'победа жутима'“, рекао је Дачић.

На констатацију новинара да су неки од чланова станака које су предводиле промјене 5. октобра део садашње власти, Дачић је одговорио да их не зна пуно и додао да готово нема никог на политичкој сцени из руководства тих странака.

“Готово да међу њима немате више никог на политичкој сцени ко представља неку значајну политичку странку, а они који нису били на високим положајима, прелазе из странке у странку”, рекао је Дачић.

Додао је да је СПС опстао када је било најтеже, и када су им пријетили и хтјели да забране странку, и када су хтели да руше и пале зграду СПС-а.

“Нисмо побегли из ове партије и створили смо основе да партија поново ојача”, рекао је Дачих и најавио да ће на 10. Конгресу странке 22. децембра СПС поставити програмске, оранизационе и кадровске циљеве које мора да оствари, међу којима је и резултат на изборима.

Дачић је изразио задовољство што СПС има велики број младих чланова и поручио да странка треба да отвори врата младима, јер је то “најбоља реформа СПС-а”.

Колико млади знају о 5. октобру?

Карикатуриста Марко Сомборац изјавио је да се изврћу чињенице о демократским промјенама и да млади у Србији не знају цио контекст и шта је претходило дешавањима 5. октобра 2000. године.

“Мој главни утисак је да се данас изврћу чињенице. Млади не знају довољно о томе шта је довело до 5. октобра, а неки старији, не знам зашто, романтизују време пре промена”, казао је Сомборац на отварању трећег Форума младих лидера Србије у Новом Саду.

Он је младима поручио да послије 18 година “није све црно”, те да данас у Србији има успјешних људи у свим сферама, али да себи зацртају циљ да успјехе стичу поштено, а не “преко учлањења у странке”.

Новинар портала њуз.нет Виктор Марковић рекао је да је 5. октобар био позитиван дан, те да оно што је после њега услиједило не треба да умањује његов значај.

“Није ми покварена слика, нису ми изневерена очекивања. Битно је да се тај дан десио, а све што је уследило после нема толико везе са самим тим даном, за који мислим да јесте једна врста прекретнице”, казао је Марковић.

Њуз.нет новинар Ненад Милосављевић додао је да је 5. октобар морао да се догоди, јер су људи у Србији били доведени до крајњих граница издржљивости након трауматичних '90-тих.

Милосављевић је младе упозорио да су 18 година послије петооктобарских промјена, у Србији поново угрожени сви информативни садржаји, те да је “реалност ескалирала толико да је готово иста као и сама сатира”.

“Људи су засићени дневном политиком, скандалима, аферама, глупим изјававама и још глупљим поступцима, па је људима лакше да поднесу стварност када је гледају кроз нашу емисију 24 минута. Мање им је стресно и не нервирају се као ми који сваки дан пратимо вести”, додао је Милосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана