Дачић: Велике резерве у вези с исходом састанка у Паризу

Срна
Дачић: Велике резерве у вези с исходом састанка у Паризу

Београд - Министар спољних послова Ивица Дачић каже да постоји одређена воља Њемачке и Француске да се одржи састанак у Паризу, али да постоје и велике резерве у вези са исходом тог састанка.

“Ако унапред не буде познато да ће исход тог састанка бити позитиван, мислим да састанка неће ни бити. Тиме би показали да је Харадинај јачи од свих њих”, рекао је Дачић за “Курир”.

Прошли пут су њемачка канцеларка Ангела Меркел и Макрон убјеђивали Харадинаја, који их је, како каже, увредио питавши их: “Ко ће нама да гарантује то што ми ви причате?”

Затим је, додаје, Харадинај био позван код Мерекелове да би се направила одређена припрема пред састанак у Паризу.

“Мишљења сам да председник Француске Емануел Макрон висе себи не може да дозволи такав луксуз да му Харадинај по други пут лупи шамар”, рекао је Дачић.

Према његовом мишљењу, западни политичари користе Харадинаја за своје међусобне сукобе.

Прво, објашњава, хоће да покажу да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини “нема појма, да ништа није урадила”.

Друго, САД нису одушевљене што су Париз и Берлин заказали састанке и не навијају да се ту нешто позитивно деси. И треће, Париз и Берлин мисле да они треба да преузму руковођење преговорима, а Брисел је против тога.

“А сви заједно сматрају да треба да се укључи Америка у преговоре, али без Русије некако. То су сукоби унутар тог западног табора”, рекао је он.

Дачић каже и да очекује да ће у наредних годину дана десетак земаља, а можда и више, повући признање Косова.

“Ја више и не морам да утичем на те земље, оне саме хоће да повуку признање”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана