Дачић: Привремена суспензија значи укидање приштинских такса

Срна
Дачић: Привремена суспензија значи укидање приштинских такса

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да изјаве из Приштине о привременој суспензији такса на робу из централне Србије у ствари значи њихово укидање.

“Приштина је дошла до ситуације да су свесни да даље поигравање са том темом може да остави тешке последице по њихове односе са САД”, рекао је Дачић, подсјећајући да САД други пут ускраћују визу /премијеру самопроглашеног Косова/ Рамушу Харадинају за вријеме његовог мандата.

Он каже да је сада очигледно да, ако Приштина иде на формулацију “привремене суспензије”, то значи де факто укидање.

“Србија неће наставити дијалог ако те таксе не буду стављене ван снаге. Како ће Приштина то образложити својој јавности, то је друго питање. Ми смо и раније говорили, ако неко не изврши притисак на Приштину, прије свега Америка, укидања такса неће ни бити, али то не значи да ће све тако и да буде”, рекао је Дачић за Телевизију “Прва”.

Дачић је оцијенио да се не иде у правцу да питање /самопроглашеног/ Косова буде пребачено у УН и да се промијени формат преговора.

Он је додао да САД не желе да Косово буде препрека за компромис, нити да промијене формат, него ако се види да може да дође до договора, да се на крају укључи Савјет безбједности УН.

Дачић је оцијенио да је проблем што се САД сада баве другим темама, те подсјетио да је јуче оставку најавио Вес Мичел који се бави регионом Балкана и који је одиграо значајну улогу отварајући могућност за постизање компромиса, уводећи у амерички рјечник трагање за “креативним рјешењем” за Косово, које би било компромис.

Говорећи о плану Србије за рјешавање косовског проблема, он је рекао да “не може до детаља да каже како би изгледао тај план”.

“Требало би да се воде неки разговори о томе... Никада се нису водили детаљни разговори, мислим на дијалог са Приштином. Председник Александар Вучић је изнео идеју, односно принципе на основу којих би требало да се разговара, али чим је то дошло у јавност, некако се застало са дијалогом”, навео је Дачић.

На опаску да идеја није најјасније артикулисана, Дачић је рекао да је јавност чула начела с циљем да се нађе неко компромисно рјешење.

“Ја сам о томе говорио дуги низ година да треба да се направи неко утврђивање те линије одвајања. Земље које су признале Косово тумаче да оно има своје границе, а наша јавност и Устав говоре да је Косово део Србије. Постоје два принципијелна решења, од којих је једно да је Косово независно и наше да треба да има највећи степен аутономије унутар Србије. Ниједно решење није прихватљиво за обе стране”, истакао је Дачић.

На питање да ли је на столу тема о размјени територија, као што говори /предсједник самопроглашеног Косова/ Хашим Тачи, он је одговорио да “нема на ком столу да буде”.

“Уопште се није отишло корак даље, да се разговара о нечем конкретном. То што прича Тачи не подржава други дио преговарачког тима који су формирали у Приштини. Они нису сами начисто да ли уопште хоће компромис. Мислим да неће, него је то играње добрих и лоших полицајаца”, навео је Дачић.

Он је рекао да повлачења признања независности Косова не могу да ријеше трајно косовско питање, али говоре да се позиција Србије промијенила у позитивном смислу, јер Приштина не може да постане члан ниједне међународне организације, пошто нема више већину.

“Више немају већину. А како су је имали? Пацифички регион има 12 гласова, а Карипски још десетак, што чини 20 и нешто чланица УН. Зато је битно да наставимо да радимо на повлачењу признања. Види се да се без договора са нама не може наћи решење”, рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана