Дачић: Приштинским таксама нанесена неповратна штета

Срна
Дачић: Приштинским таксама нанесена неповратна штета

Њујорк - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас пред Савјетом безбједности УН у Њујорку да је дијалог између Београда и Приштине обустављен из једног разлога – такса Приштине од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, назвавши то политичком одлуком којом је нанесена неповратна штета.

Он је истакао да се Србија уздржала од реципрочних мјера и још једном показала своју одговорност.

Дачић је поручио да Србија сматра да су сједнице Савјета безбједности посвећене Косову и Унмику потребне и изразио задовољство и захвалност чланицама Савјета што је постигнут договор да се и даље континуирано расправља о Косову.

“Најважније је да ће Савет безбедности и даље континуирано расправљати о извештајима генералног секретара УН о ситуацији на Космету и раду Унмика”, рекао је он у сједишту УН на сједници чије је одржавање било неизвјесно због противљења четири чланице које сматрају да нема потребе да Савјет безбједности расправља о Косову и Метохији свака три мјесеца.

Он је подсјетио да се Савјет безбједности и даље бави ситуацијом у БиХ два пута годишње, као и Резидуалним механизмом за кривичне судове - некадашњим Хашким трибуналом, а нико није тражио скидање тих тема са агенде, пренио је Тањуг.

Дачић је поручио да Србија вјерује да је неопходно да Савјет безбједности буде отворен и спреман да разматра сва питања од важности за међународни мир и безбједност, а посебну пажњу мора посветити својој превентивној улози, реагујући на ситуације које, осим тога што представљају јасно кршење резолуције овог тела, доводе и до пораста тензија, угрожавања стабилности и безбедности.

“И даље верујем да требамо и да можемо пронаћи заједнички именитељ у интересима и радити на његовој реализацији. Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да Унмик заврши своју мисију, али успешно. Тај тренутак, нажалост још није близу”, истакао је Дачић.

Дачић је оцијенио да је присуство и дјеловање Унмика на Космету од кључног је значаја и захвалио Екваторијалној Гвинеји, која је уврстила овај састанак у дневни ред Савјета безбједности.

“Ми не тражимо седнице да би се са неким сукобљавали, већ како бисмо допринели стабилизацији ситуације на Космету и миру у региону. Србија је конструктиван, кредибилан и предвидив партнер. Зато смо и иницирали договор о динамици одржавања седница Савета безбедности”, рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана