Дачић: Приштина не жели чланство у Интерполу да би се борила са криминалом

Срна
Дачић: Приштина не жели чланство у Интерполу да би се борила са криминалом

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да самопроглашено Косово неће ући у Интерпол јер не жели чланство ради борбе против криминала и тероризма, већ да би се показало као држава.

Дачић сматра да је то сулуда иницијатива зато што самопроглашено Косово сарађује са Интерполом преко Унмика.


Он је за РТС рекао да је иницијатива за трансформацију Косовских безбједносних снага /КБС/ покушај неких западних земаља да задовоље приштинске власти.

Дачић је поручио да, док је Резолуција 1244 на снази, нема никакве војске Косова.

"Резолуција 1244 говори о томе да је једина оружана сила на Космету Кфор. Она није промењена, није укинута. Док је она на снази, нема никакве војске Косова", рекао је Дачић.

Он је подсјетио на саопштење портпарола високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Маје Коцијанчич, која је данас јасно рекла да они подржавају трансформацију КБС-а, али само у складу са уставом.

"Ово је супротно Уставу. Према томе, од тога нема ништа", рекао је Дачић.

Говорећи о захтјеву за повлачење Унмика, Дачић је рекао да се и Србима у БиХ не свиђа високи представник. "Шта ће високи представник у БиХ 25 година после рата? А овде, на Косову, кажу треба да оде", рекао је Дачић.

Он сматра да захтјев за повлачење Унмика не долази из САД, него из Приштине, те истиче да то неће проћи док су Русија и Кина у Савјету безбједности УН.

Први потпредсједник Владе Србије указао је и на инциденте који се дешавају када Срби дођу на гробља својих предака на Космету и на сталне пријетње и звецкање оружјем.

Дачић каже да Приштина, откако је потписан Бриселски споразум, стално тражи алиби за његово неиспуњавање.

"То је оно што иритира. Докле ће више Албанци да буду толерисани као неко ко не испуњава оно што потпише и као они који изазивају нестабилност у региону", рекао је министар спољних послова Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана