Дачић: Поздрављам одлуку Хрватске, Косово не може да буде члан

Срна
Дачић: Поздрављам одлуку Хрватске, Косово не може да буде члан

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је на министарској сједници Савета Европе да ће се Србија супротставити покушају покретања процедуре за пријем Косова.

На сједници у Елсинору, на којем је Хрватска од Данске преузела предсједавање Комитету министара, Дачић је рекао да "у циљу унапређења заштите људских права, демократије и владавине права, Србија подржава наставак ангажовања Савета Европе на Косову и Метохији, уз пуно поштовање Резолуције СБ УН 1244 и статусно неутралног приступа".

Дачић је поздравио одлуку Хрватске да за један од приоритета свог предсједавања Комитету министара одреди заштиту права припадника националних мањина и додао да Србија придаје велики значај том питању и да је опредјељена да активно допринесе реализацији тог циља.

"Чврсто смо опредељени да, у сарадњи са Саветом Европе, наставимо да се ангажујемо на том плану. Истовремено, очекујемо да сва права припадника српске националне мањине у суседним земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Организације, укључујући и по питању права на коришћење матерњег језика и писма", рекао је.

Дачић је у обраћању навео и да "Србија придаје велики значај заштити и унапређењу слободе изражавања и слободи медија, који имају кључну улогу у демократским процесима" као и "слободи окупљања и удруживања, које су гарантоване уставом и релевантним законима".

У протеклом периоду, додао је, "у Србији је значајна пажња посвећена омогућавању веће укључености организација цивилног друштва у процес доношења одлука на свим нивоима".

Рекао је такође да је "на националном нивоу, предузето низ мера у циљу испуњавања препорука Групе држава Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО), које се односе на Србију" и да је "у том смислу, основан координациони тим за усмеравање активности у спровођењу препорука из извештаја ГРЕКО".

Шеф српске дипломатије је рекао и да Србија придаје велики значај примјени препорука Европског комитета за спречавање тортуре и нехуманог или деградирајућег поступања (СРТ) али и изразио очекивање "да СРТ на одговарајући начин реагује поводом бруталног напада на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића 26. марта, који је био изложен тортури и понижавајућем поступању од стране полиције у Косовској Митровици".

Он је подсјетио да су у Србији "предузете свеобухватне мере ради гарантовања поштовања стандарда СРТ и поштовања права лица лишених слободе у установама за извршење санкција" и да су "у закон о извршењу кривичних санкција укључени међународни стандарди".

Дачић је рекао и да је Србија опредјељена за активно ангажовање у заштити стандарда и вредности Европске конвенције о људским правима и да подржава закључке из Извештаја генералног секретара о потреби јачања ефикасности Европског суда за људска права у спровођењу пресуда.

Поздравио је ангажовање Данске на усвајању Копенхашке декларације и додао да је то "значајно достигнуће данског председавања Комитету министара Савета Европе, од важности за будуће функционисање Европског суда за људска права".

У обраћању на сједници Комитета министара СЕ Дачић се заложио за заједнички приступ у суочавању са изазовима у областима људских права, демократије и владавине права јер ни једна земља тога није поштеђена.Рекао је да Србија подржава предлоге генералног секретара за рјешење текуће кризе у Организацији како би се постигло веће јединство укључујући и "опредељење усмерено на јачање јединства и координације два главна статутарна органа Савета Европе - Комитета министара и Парламентарне скупштине", као и да се залаже "за промену правила процедуре ПССЕ, како би се обезбједило равноправно учешће свих држава чланица у том тијелу" што су српски парламентарни представници већ предложили у оквиру надлежног ад хок одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана