Дачић: Посао ми је да обезбиједим да више нико не призна Косово

Срна
Дачић: Посао ми је да обезбиједим да више нико не призна Косово

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је његов посао да обезбиједи да више ниједна земља не призна Косово.

“Ићи ћу свуда, јер је то мој посао”, рекао је Дачић за РТС.

Шеф српске дипломатије је навео да је Србија успјешна у својој политици наговарања земаља да повуку признање Косова и да то неким западним земљама смета.

Дачић је навео да се у посјете многим земљама с којима Србија обнавља односе није ишло и по више деценија.

Подсјетимо, приштинска штампа пренијела је јуче да су косовски званичници незадовољни јер већ више од годину дана ни једна нова држава није званично признала Косово.

“Успјешна посјета Африци, неопходно да знају наше ставове”

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је наишао на велико разумијевање по питању косовског питања у седам афричких земаља које је недавно посјетио.

“Африка је за нас веома важна, има 54 чланице Уједињених нација од 193. То су наше традиционално пријатељске земље још из времена Тита и Југославије, али тамо нико није био по десет, 20, 30 година... Подржавам наше стратешко опредељење за чланство у Европској унији, али сматрам да је у овом тренутку и наш стратешки интерес да се боримо за одржавање територијалног интегритета и суверенитета”, рекао је Дачић за РТС.

Он је додао да се са афричким земљама мора разговарати како би оне биле упознате са ставовима Србије по питању Косова.

Дачић каже да косовски министар спољних послова такође дјелује на територији Африке и да је у Конго послао приватни авион с пола милиона долара, након што је тамо изабран нови предсједник.

 

Минстар каже да је Танзанија потпуно увидјела ситуацију и да је одлучила да више неће гласати за Косово када је у питању чланство у међународним организацијама.

Слична ситуација, како каже, догодила се и у Конгу, гдје је нови предсједник дао “чврсту ријеч” да неће признати једнострано проглашену независност Косова и да неће мијењати став.

Того и Гана, како каже Дачић, такође су веома свјесне цијеле ситуације.

Дачићу је у Сомалији речено да сматрају да је одлука прелазне владе из 2010. године о признању косовске независности неважећа.

Током Дачићеве посјете Могадишу, у граду се догодио терористички напад.

“За време тог састанка, који је био веома повољан за нас, десио се терористички напад, али сам ја у том тренутку говорио и једноставно наставио. Они су се фрапирали нашом одлуком, јер су, на примјер, Енглези долазили на састанке у панциру и шлемовима. Ја сам му рекао да се не узбуђује што се нас тиче, јер смо ми навикли на то. Преживели смо ми и много теже случајеве него овај терористички напад”, рекао је Дачић.

Додао је да остаје да се види шта ће се дешавати, јер сматра да се ствари које нису рјешаване, како каже, по 20 или 30 година, не могу рјешавати у току једне посјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана