Дачић: Муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа

Срна
Дачић: Муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа.

Дачић је подсјетио да се Алија Изетбеговић још 1970. године у Исламској декларацији написао “да је исламско друштво без исламске власти недовршено и немоћно, да се исламски поредак може остварити само у земљама у којима муслимани представљају већину становништва”.

“Написао је да нема ни мира ни коегзистенције између исламске вере и неисламских друштвених и политичких институција, и на крају, да исламски покрет треба и може прићи преузимању власти чим је бројно толико снажан да може не само срушити постојећу неисламску, него и изградити исламску власт”, навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да се Изетбеговић заложио за стварање исламске државе од Марока до Индонезије и да то зна и предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић, али да прећуткује.

Дачић је подсјетио да је зато Изетбеговић предсједничким декретом од 1. августа 1992. године позвао муџахедине из цијелог света у Свети рат, џихад.

“И било их је десетак хиљада, од чега је 1.200 остало да живи у БиХ са држављанством. Међу њима су била и двојица учесника напада од 11. септембра 2001. године у Њујорку. Њихов циљ је био исламски поредак у БиХ, а за то је потребно чекати да муслимани постану већина”, навео је Дачић.

Он је указао да је, према резултатима пописа из 1948. године, Срба било 44,3 одсто, муслимана 30,7 одсто, а Хрвата 23,9 одсто.

Дачић је напоменуо да, према посљедњем попису из 2013. године, за који постоје огромне сумње у регуларност, Бошњака има 50,11 одсто, Срба 30,78 одсто, а Хрвата 15,43 одсто.

“По исламистима, односно по Алији Изетбеговићу и СДА, створили су се услови за исламски поредак, што значи промену Дејтонског споразума и стварање унитарне државе са муслиманском већином”, рекао је Дачић.

Он је нагласио и да је о томе говоре на јучерашњем Сабору СНСД-а у Лакташима, али је ту његову изјаву Звиздић назвао “шовинистичко-милитаристичком” и “злонамјерном поруком мржње”, преносе београдски медији.

“О томе сам говорио, да то БиХ никад није била, нити ће бити исламска држава”, поручио је Дачић.

Дачић је истакао како није рекао да у БиХ не треба да живе муслимани, већ да муслимани треба да схвате да је БиХ држава равноправних народа.

“Није моја изјава шовинистичко-милитаристичка, већ је шовинистичко-милитаристичка панисламска политика Алије Изетбеговића и његовог ученика Дениса Звиздића и СДА”, поручио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана