Дачић: Ко може Србији оспорити борбу за национални интерес?

Tanjug
Дачић: Ко може Србији оспорити борбу за национални интерес?

Бањалука - Први потпредсједник Владе Србије и шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, поручио је данас у Бањалуци да је лицемјерно то што се поједине државе противе разграничењу Србије и Косова и поручио да је то искључиво питање договора Београда и Приштине у које нико са стране не треба да се мијеша.

"Ко може да оспори Србији да се бори за свој национални и државни интерес. Ако сви кажу да треба да буде договор, онда је то договор, а ако сви кажу да Србија треба да призна Косово то није договор, то је ултиматум који Србија никада неће прихватити", рекао је Дачић за Тањуг.

Србија, потврдио је, јесте за договор, али то није наша слабост.

"То што се залажемо за договор не значи да смо ми слаби. Србија само брани своје интересе и ставове, а они који су признали Косово немају морално право да говоре о принципу непромјенљивости границе", навео је Дачић.

Због тога је, каже, на данашњем министарском скупу у Бањалуци више пута морао жестоко да реагује на дискусије представника из неких околних земаља које су нас, како је рекао, од старта нападале због идеје о разграничењу.

Оцјењујући да је ријеч о лицемерју тих земаља, Дачић каже да неко ко је признао косовску независност нема прва да прича о томе да теба сачувати постојећу границу Косова.

Када су неке земље доносиле одлуку о признању косовске независности, границе Косова нису постојале, постојала је и сада постоји само административна линија, указао је Дачић.

"Косово није чланица ни УН, нити Оебса нити ЕУ. Косово се у европским документима води као територија, а не као држава, ШП који је потписан са Косовом није исти као ШП који има Србија, а и визна либерализација се доноси на територију Косово", јасан је шеф српске дипломатије.

Зато је, каже, истакао да је договор Београда и Приштине "наш билатерални договор" који се не тиче било кога трећег.

"У том смислу немамо намјеру да трпимо лицемјерне ставове земаља које су признале Косово", рекао је Дачић и додао да је хрватску колегиницу Марију Бурић замолио да премијеру Хрватске Андреју Пленковићу пренесе да је то што прича о Бадинтеру и Бадинтеровој комисији неистина.

Став Бадинтерове комисије, која се (1991) бавила границама република бивше Југославије био је да бивша СФРЈ треба да се распадне по републичким границама и никада нигдје није било пменуто питање српске покрајине Косова.

Тада је чак, подсјетио је, Бадинтерова комисија рекла да се међурепубличке могу мењати ако се о републике о томе подстигну договор.

Зато је, каже, сваки став о непромјењивости  границе непринципијелан и лицемјеран.

"То је један непринципијелан став оних који говоре о непромењивости граница и указује на то да се они противе договору Београда и Приштине, а нарочиту договору према којем би Србја требало нешто да добије", навео је Дачић.

Поменуо је и пример Бугарске, односна премијера Бојка Борисова чији став је прошле недјеље на састанку министара у Бечу био такође оштар по том питању.

"Указао сам на то да је Борисов био присутан на трилатрали са Вучићем и Ципрасом, којој смо присуствовали Коцијас, Захаријева и ја, када су до детаља од предсједника Србије упознати са оним што је предлагао и предлаже. Тада нису рекли ништа против тог става", навео је Дачић.

Поновио је да је зато свако мијешање са стране када је ријеч о договору Београда и Приштине апсолутно непримјерено.

"Србија се залаже за договор са Приштином и неће дозволити да је било ко понижава, а нарочито не они који су порушили границе Србије, када су признавањем Косова признали променљивост граница, а сада говоре ''пуј пике не важ''и, од сада то неће важити.", навео је Дачић и додао да се то односи на Македонију, али и на неке друге.

Подсјетио је да је Србија свих ових година приликом организовања неког међународног скупа Македонију позивала као Републику Македонију, а Грчк је због тога сваки пут Београду улагала протест.

Говорећи о недоласку косовског шефа дипломатије на министарски састанак у Бањалуку због, како је рекао, наводних пријетњи и реаговања тим поводом представника неких земаља, Дачић је констатовао да, на примјер, ниједна од тих земаља није реаговала када је Марко Ђурић брутално ухапшен у Косовској Митровци и по Приштини вођен као криминалац.

Подсјетивши да је и њему више пута био забрањиван улазак на Косово, Дачић је рекао да је Пацоли добио визу, а да је то што није дошао његова ствар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана