Чепурин: Могуће дубље укључивање Русије у рјешавање косовског проблема

Чепурин: Могуће дубље укључивање Русије у рјешавање косовског проблема 12.06.2018 08:54 | Срна

Београд - Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је да постоји могућност да се Русија “још дубље укључи” у рјешавање косовског проблема, наводећи да је Москва била, јесте и биће на страни Београда који се “налази пред ултимативним притиском традиционалних србомрзаца”.

“Наш став остаје непромењен - подржаћемо одлуку коју ће Србија и српски народ сматрати прихватљивом за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор - Резолуција Савета безбедности”, навео је Чепурин у ауторском тексту за “Политику” поводом Дана државности Русије.


Чепурин је напоменуо да се у посљедње вријеме неоправдано повлаче паралеле између Косова и Метохије и Крима, истакавши да су то “двије потпуно различите приче”, с обзиром на то да се Крим одвојио у складу са Декларацијом о међународном праву УН из 1970. године.

“Питање Крима је затворено дефинитивно. Крим је Русија, а Косово је Србија! То није само парола, то је правна реалност која мора да се поштује”, поручио је Чепурин.

Он је нагласио да добри односи Србије и Русије датирају од настанка руске државе у 10. вијеку, а да се сада темеље на односима повјерења државних руководстава, економским везама и вишевјековном културном и духовном јединству.

Чепурин је истакао да Русија и Србија досљедно подржавају једна другу у међународним организацијама поводом актуелних питања.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица