Чедомир Антић за Глас Српске: Иза “црне листе” стоји Ђукановић

Вељко Зељковић
Чедомир Антић за Глас Српске: Иза “црне листе” стоји Ђукановић

Подгорица - Управа полиције Црне Горе донијела је рјешење којим се српским интелектуалцима, међу којима је и књижевник Матија Бећковић, забрањује улазак у Црну Гору, јер наводно представљају пријетњу по националну безбједност ове државе.

Прелазак државне границе, осим Бећковићу, ускраћен је и историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу.

Према писању појединих црногорских медија, полицијским старјешинама на свим граничним прелазима у Црној Гори је већ достављен списак особа које не смију ући у земљу, а као главни разлог забране наведене су њихове раније изјаве, а које су, према процјени црногорских безбједносних служби, опасне.

Матија Бећковић, један од четворице са “црне листе” непожељних, рекао је како му све ово звучи невјероватно и додао како ће чекати да ту одлуку и званично добије.
- Мало су ме предухитрили, јер сам ја мислио да када умрем, живим у Црној Гори. Не знам да ли се то односи само на живог или на мртвог - истакао је Бећковић ироничним тоном.

Према ријечима историчара Чедомира Антића, ова забрана га није изненадила, а ни затекла, јер “недемократски и корумпирани режим Мила Ђукановића већ годинама води радикалну кампању шовинизма”.

Антић је за “Глас Српске” навео да је постојала бојазан да је “најава црне листе” за борце за људска и национална права само провокација, али да се сада показало да иза свега стоји предсједник Црне Горе.

- Ова одлука је разоткрила праву природу црногорске парадржавне хоботнице у Црној Гори и оно што се ради Србима у овој држави, то не трпи ниједан народ у Европи - оцијенио је Антић.

Према његовим ријечима, у Црној Гори за Србе не постоје национална, грађанска, а ни људска права. Како је казао, хапсе се малољетници само зато што су Срби, ученици се кажњавају зато што говоре истину, а професори избацују са посла јер не желе да погазе професију и морал.

- Срби су готово свакодневно изложени отвореној дискриминацији. С друге стране, ратни злочинци попут Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија су пожељни. Добродошли су и дувански босови и разни криминални кланови који сеју смрт у земљама региона - каже Антић, наводећи да онда није чудно што у једној таквој земљи нису пожељни један пјесник, научни радник или историчар, који се боре за бољи положај српског становништва у овој држави.

Из Нове српске демократије осудили су овај потез власти, наводећи да се ради о још једној отвореној провокацији, али и потезу који ће додатно наелектрисати односе унутар ове државе.

- Стипе Месић је почасни грађанин Подгорице. Титу се диже споменик. Они који су убили највише људи из Црне Горе, попут Тита, који је одговоран и за убиство оца Матије Бећковића, имају своје мјесто у духовном бићу данашње државе, а српски истакнути интелектуалци немају. То је страшно - поручио је портпарол НСД-а Марко Ковачевић.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић оцијенио је да је на овај начин демонстрирана институционална немоћ садашње владе “која у очајничкој потреби да створи нове Црногорце покушава да избрише историју, духовно, културно и државотворно памћење српског народа”.
- Не би ме чудило да ускоро донесу и закон којим ће бити кажњавани и хапшени грађани који у својим домовима имају Бећковићеве књиге - рекао је Кнежевић.

Коментар на донесену одлуку о забрани уласка, разлоге за њено доношење, али и да ли је још држављана Србије обухваћено овим декретом, до закључења овог броја нисмо успјели добити од надлежних црногорских органа.

Вучић: Шокиран сам

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је шокиран овом одлуком црногорских власти.

- Црна Гора овим уводи не вербални, већ деликт мишљења и то је недопустиво у 21. веку и у Европи - поручио је он, наводећи како му није познато да ли се још неко из Србије налази на овом списку.

О евентуалним контрамјерама Вучић није желио да говори док му власти из Подгорице не доставе званичан допис.

- Уколико не добијемо рационално и разумно објашњење, бићемо приморани да реагујемо - поручио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана