Brnabić: Vlada će pomoći poplavljenima

Srna
Brnabić: Vlada će pomoći poplavljenima

Beograd - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će biti obeštećeni svi koji su proteklih dana pogođeni poplavama, te ukazala da su investicije od 2014. i 2015. godine u sistemu odbrane od poplava dale rezultate.

“Danas je situacija mnogo bolja. To stvarno nisu ogromne štete, s obzirom na to koliko je kiše palo. Jako sam zadovoljna koliko je urađeno i kako taj sistem deluje”, rekla je ona za RTS. Brnabićeva je objasnila da je vanredna situacija u nekim opštinama proglašena zato što se tako može reagovati brže i efikasnije.

Ona je navela da se u Lučanima za samo četiri sata nivo rijeke podigao za čak 3,7 metara, sa 70 centimetara na 4,4 metra.

“Nasip koji smo tamo izgradili nije probijen, u njega smo uložili 2,5 miliona evra i stvarno nam se svaki cent isplatio”, dodala je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, neka naselja i kuće nije bilo moguće odbraniti zato što su građeni bez dozvole i na teritoriji koja je u plavnom području.

“U četvrtak na sednici vlade tražićemo od lokalnih samouprava procenu štete, pružićemo im svu tehničku pomoć da to urade, i kroz tekuću budžetsku rezervu i robnu rezervu da obeštetimo ljude, da im pomognemo”, rekla je Brnabićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana