Брнабић: Београд и Приштина далеко од свеобухватног мировног рјешења

Срна
Брнабић: Београд и Приштина далеко од свеобухватног мировног рјешења

Лондон - Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да су Србија и Косово далеко од свеобухватног мировног рјешења, упркос спремности за разговор о евентуалној размјени територија с циљем рјешавања косовског питања.

“Размена територија, чак и када би била договорена, не би била довољна за споразум о миру”, рекла је Брнабићева за “Фајненшел тајмс”.

Она истиче да би коначно рјешење, ако се постигне, морати да буде свеобухватније и да обухвати људска и мањинска права, економску сарадњу, дугорочну сарадњу Срба и Албанаца, учење језика и културно насљеђе, цркве и манастире.

“жПандорина кутијаж је отворена пре десет година, када су земље признале независност Косова. Оно што покушавамо да урадимо је да затворимо ту жПандорину кутијуж. Не можете да кажете да смо пре десет година били спремни да мењамо границе, а да данас не можемо да разговарамо о њиховој промени”, рекла је Брнабићева.

Она је навела да лидери косовских Албанаца праве крупну грешку ако мисле да ће дијалог са Београдом резултирати формалним признањем косовске независности од стране Србије.

“Они морају да се помере са своје комфорне позиције и да се сретнемо на пола пута где их чекамо. Хајде да направимо компромис, шта год тај компромис буде захтевао”, додала је Брнабићева.

Она је оспорила увријежении став у Бриселу да је пуно признање Косова предуслов за пријем Србије у ЕУ.

“Нејединство влада ЕУ по питању статуса Косова значи да би жспоразум о дугорочној нормализацијиж између Београда и Приштине био довољан да се дозволи улазак Србије, навела је Брнабићева.

Говорећи о приступним преговорима Србије и ЕУ, Брнабићева је рекла да би вољела када би Србија могла да се придружи Унији до 2025. године, али да је то је веома амбициозан циљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана