Bjelorusija 2021. godine predaje beogradu modernizovane “mig 29”

Srna
Bjelorusija 2021. godine predaje beogradu modernizovane “mig 29”

Beograd/Minsk - Bjelorusija će početkom 2021. godine predati Srbiji modernizovane avione “mig 29”, rekao je predsjednik Državnog vojno-industrijskog komiteta Bjelorusije Roman Golovčenko.

Golovčenko je istakao da se remont aviona obavlja u dogovorenim rokovima i da se tri aviona nalaze na remontu, a jedan u procesu defektacije, prenijela je bjeloruska novinska agencija “Belta”.

“Sve ide prema planu. U stalnom smo kontaktu sa srpskom stranom, nema nikakvih poteškoća. Prema ugovoru, isporuka aviona kupcu ide početkom 2021. godine”, rekao je Golovčenko.

On je napomenuo da, prema ugovoru, radove remonta i modernizacije plaća srpska strana.

“Sputnjik” prenosi da je zvanična primopredaja četiri lovačka aviona “mig-29” izvršena 25. februara ove godine u bjeloruskom 558. remontnom zavodu u Baranovičima, gdje je tri dana ranije započeo njihov remont.

Iz Ministarstva odbrane Srbije tada su saopštili da je prijem aviona i pratećih kompleta zemaljske opreme izvršen u prethodne dvije nedjelje i da su avioni odmah predati na generalni remont i modifikaciju opreme, kao i trenutnih 10 aviona ovog tipa u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da su rokovi dogovoreni i precizni, da se računa da će prva faza - faza remonta biti završena u najkraćem mogućem roku, a potom i druga faza koja podrazumijeva modernizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana