Бивши мајор: САД хтјеле да бомбардују СРЈ по сваку цијену

Бивши мајор: САД хтјеле да бомбардују СРЈ по сваку цијену 17.03.2019 09:52 | Танјуг

Београд - Бивши француски мајор Пјер-Анри Бинел, који је као шеф кабинета француског представника при НАТО, својим дјеловањем допринио одлагању бомбардовања СРЈ 1999. године, изјавио је да су Американци жељели да бомбардују СРЈ по сваку цијену.

Прије двије деценије је Бинел својој “српској вези”, генералу Војске СРЈ Јовану Милановићу, из људских побуда, доставио план могућих НАТО циљева у Србији, покушавајући да спријечи бомбардовање.

Бинел је за данашње “Вечерње новости” на питање да ли је НАТО због његове акције одложио бомбардовање, које је иначе било планирано за 12. октобар 1998, изјавио да је почетак бомбардовања одложен из више разлога.

“Прије свега зато што је Милошевић повукао специјалне снаге са Косова, па је политички комитет НАТО одлучио да заустави операцију, што је изнервирало Американце. Послије је читава њихова дипломатија довела до онога што се десило у марту. Приближавала се и зима, метеоролошки услови су, такође, играли улогу”, образложио је Бинел.

Како додаје, НАТО је првобитно мисло да ће се цијела акција завршити много раније и да су у Алијанси мислили да ће све бити завршено за мјесец дана.

Суд у Паризу је Бинела због шпијунаже ражаловао и осудио на пет година затвора, од чега три условно. Из ћелије је, са скраћеном казном, изашао уздигнуте главе на прољеће 2002. године, напустио је војску и почео да ради као геометар.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица