Београд разматра покретање арбитраже због приштинских такси

Танјуг
Београд разматра покретање арбитраже због приштинских такси

Београд - Београд размишља да покрене арбитражу због такси које су на српску робу увеле власти у Приштини прошлог новембра и тако прекршила уговор Цефта, пишу данас “Вечерње новости”.

Како наводи београдски дневник, ова опција је на столу од 25. фебруара када је истекло 90 дана од када је Влада Србије послала званични захтјев Секретаријату Цефте да се одрже директне консултације у оквиру Заједничког комитета.

У моменту подношења овог захтјева, премијерка Ана Брнабић најавила је покретање поступка пред Арбитражним судом, уколико се проблем не ријеши у року од три мјесеца, подсјећају “Новости”.

Зато се, како додаје дневник, у државном врху протеклих недеља пажљиво одмјерава шта ће бити наредни корак Србије.

“Осим домаћих правних стручњака, консултовани су и страни експерти како би Београд, у случају да се одлучи да уђе у арбитражу, добро припремио своју стратегију”, наводи лист.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је у понедељак да Влада Србије разматра ангажовање једне адвокатске канцеларије у случају да покрене арбитражни поступак због кршења уговора Цефта од стране Приштине.

За сада није познато како би евентуални захтјев Србије о покретању арбитраже изгледао, нити да ли би у њему била и ставка о надокнади штете која је настала због увођења такси, пишу “Новости”.

Како додаје лист, питање је и да ли би то била акција само Београда или удружена иницијатива са БиХ, с обзиром на то да се и та земља као потписница Цефте, нашла на удару мера Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана