Београд одбио захтјев - Пацоли долази у својству грађанина

Срна
Београд одбио захтјев - Пацоли долази у својству грађанина

Београд - Београд није одобрио Беџету Пацолију да данас као министар спољних послова самопроглашног Косова посјети Нови Пазар, гдје може да дође једино у својству обичног грађанина, јавили су београдски медији.

Према незваничним сазнањима РТС-а, Београд је посало негативан одговор на тај захтјев будући да, према Унмиковом привременом уставном оквиру, Косово нема министарство спољних послова, па је самим тим заузет став да се споразум о посјетама званичника не може примијенити у случају Пацолија.


Савјетник Пацолија Џетљир Зиберај изјавио је да Приштина није добила никакав званичан одговор Београда поводом Пацолијевог плана да дође у Нови Пазар, те да “тишина значи дозволу посјете”, преноси “Спутњик”.

“Пацоли ће путовати у Нови Пазар да би присуствовао бошњачком форуму. То значи да ће путовати у Санџак на основу Бриселског споразума о слободи кретања. Ми нисмо добили никакав званичан одговор, али тишина значи дозволу посете”, рекао је Зиберај за приштинску “Газету експрес”.

Према сазнањима Тањуга, Пацоли ће, највјероватније, боравити у Новом Пазару, али у “приватној посјети и у својству обичног грађанина”.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је раније како му се чини да до сусрета Пацолија у својству косовског министра спољних послова и представника Бошњачког националног вијећа у Новом Пазару неће доћи.

Директор канцеларије Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да се неће дозволити да било ко представља институције такозване лажне државе Косово, као и да било ко у Рашкој области угрожава права грађана и нарушава међунационалне односе.

Пацолија је у својству министра спољних полсова у Нови Пазар позвао предсједник Бошњачког националног вијећа Сулејман Угљанин.

Бошњачко национално вијеће заказало је данас свечани пријем у својим просторијама, а потом трибину у згради Скупштине општине Нови Пазар, којој би требало да присуствује и Пацоли.

Према незваничним сазнањима, у Новом Пазару већ борави замјеник официра за везу Приштине у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана