Американци ставили вето на Турски ток

Агенције
Американци ставили вето на Турски ток

Београд - Нема изгледа да у овом тренутку започне градња магистралног гасовода "Турски ток" кроз Србију јер "не дају Американци", тврди предсједник Скупштине Удружења за гас у Србији Војислав Вулетић.

Он не искључује могућност да градња гасовода кроз Србију почне за, можда, шест мјесеци или годину дана под другим условима.

Агенција за енергетику Србије (АЕРС) је руско-српској фирми "Гастранс" дозволила градњу гасовода "Турски ток", који би се прикључио на бугарски код Зајечара, а код Хоргоша продужио у Мађарску са правом изузећа од "трећег енергетског пакета", по којем не може бити исти власник и гаса и цјевовода, али је затражила мишљење Енергетске заједнице (ЕЗ), која има додатне захтјеве и тражи да буде дозвољен и другим снабдјевачима гаса да користе дио капацитета гасовода који би градио "Гастранс".

- Овог тренутка нема ништа од "Турског тока" кроз Србију јер не дозвољава Америка пошто нуди њен гас, произведен из шкриљаца, који би у Европу био допреман у течном стању -  рекао је Вулетић.

Оцијенио је да је захтјев ЕЗ да Србија дозволи приступ другим снабдјевачима на пет тачака, код Зајечара, на мјесту уласка из Бугарске у Србију, код Хоргоша, мјесту изласка из Србије и на још три мјеста у Србији, "само још веће замагљивање постављених услова".

- Кроз сваки гасовод, како је рекао, "иде гас онога ко може да га испоручи, а у овом тренутку и за следећих десет година то је Русија". Говорим о обезбеђивању нормалних количина, а не о количинама које носи танкер, а који су Американци довезли у Пољску или другу земљу - рекао је Вулетић.

Европа је прошле године, према његовим ријечима, потрошила 550 милијарди метара кубних гаса и од те количине скоро 40 одсто је гас увезен из Русије, 30 одсто набавља из највећих европских налазишта у Норвешкој и Холандији, а преосталих 30 одсто свака земља обезбјеђује из сопствених извора или мањом куповином од трговаца гасом.

Истакао је да "у наредних десет година тешко да било ко може да задовољи потребе Европе, осим Руса, јер Међународна гасна унија предвиђа да 2030. Европа троши 750 милијарди кубика гаса".

- Тврдња да Американци могу да обезбеде гас за Европу, производећи га из шкриљаца, прича је политичара и незналица - рекао је Вулетић.

Прошле године су, подсјетио је, Американци због хладне зиме, посебно у Бостону, "увезли гас из Русије да би огрејали своје грађане, што значи да га немају довољно ни за себе, већ да само хоће да онемогуће да Русија пуни њен буџет продајом нафте и гаса и да склоне председника Путина ".

Највеће гасно налазиште је, према његовим ријечима, Јужни фарс у Ирану, према граници са Катаром, одакле и Катар црпи гас.

- Иран, Сирија и Ирак склопили су споразум 2011. године да граде "Исламски гасовод", а истовремено су Катар и Саудијска Арабија склопили споразум да граде "Арапски гасовод", који би снабдевали Европу гасом, али су Американци, да би то спречили, прогласили диктатором сиријског председника Башара ал Асада, направљена је револуција и све је стопирано - рекао је Вулетић.

"Сјеверни ток три"

Европа ће, како је рекао Војислав Вулетић, изградити не само гасовод "Сјеверни ток два", којим се гас из Русије допрема у Њемачку и на који се не односи "трећи енергетски пакет" јер цјевовод пролази међународним водама, него ће изградити и "Сјеверни ток три".

- Да Србија граничи са Русијом, могла би директним договором са том државом и без поштовања европске регулативе да допрема гас, као што је то сада урадила Турска, преко гасовода "Турски ток" - рекао је Вулетић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана