Америчка амбасада позвала Косово да суспендује таксе на робу из Србије и БиХ

Anadolija
Америчка амбасада позвала Косово да суспендује таксе на робу из Србије и БиХ

Приштина - Тренутна суспензија такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, једна је од неопходних мјера за враћање моментума процесу дијалога Косова и Србије, саопштено је данас из Амбасаде Сједињених Америчких Држава на Косову.

Из Амбасаде је поручено да Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају дијалог између Косова и Србије који води Европска унија, те да је свеобухватан, обострано користан споразум, у стратешком интересу Сједињених Држава. Подсјећа се на писмо америчког предсједника Доналда Трампа упућено косовском предсједнику Хашиму ацијчу, у коме су лидери Косова позвани да искористите овај јединствени тренутак, да говоре уједињеним гласом током мировних преговора и да се уздрже од поступака који би отежали постизање споразума.

"Неки коментатори и политичари сугерисали су да ће Косово његов статус као независне, суверене државе, блиско повезане са Сједињеним Државама, штитити од свих последица његових одлука на међународној сцени. Упозоравамо на претпостављање да Косово или било који други пријатељ Сједињених Држава може да предузме акције које су у супротности са нашим стратешким интересима, а да се не суочи са посљедицама. Позивамо Косово и друге регионалне актере да покажу посвећеност нормализацији; регионалном миру и стабилности; и на путу ка европским интеграцијама. Понављамо наш став да је тренутна суспензија такси на увоз из Србије и БиХ једна од неопходних мјера за враћање моментума процесу дијалога. Очекујемо да други актери сами предузму конструктивне мере", пише у саопштењу.

Наводи се и да је недавна историја показала да је Косово успјешно када се интерно уједини и ступи у партнерство са Сједињеним Државама и ЕУ.

"Ми охрабрујемо све политичке странке да конструктивно допринесу овом процесу. Акције које подривају дијалог, ометања са стране, и одбијање да се укину таксе, све су у супротности са интересима САД-а. Оно што је тренутно потребно је храбро вођство које ће да промовише наше заједничке циљеве. То нам помаже да одржимо јаке билатералне односе", закључује се у саопштењу Амбасаде САД-а на Косову.

Влада Косова је крајем новембра прошле године увела таксе од 100 посто на увоз све робе из Србије и Босне и Херцеговине, а Београд наставак дијалога у Бриселу условљава укидањем тих такси. Из Приштине поручују да ће таксе бити укинуте тек када буду добијене гаранције да ће дијалог резултирати признањем државе Косово од стране Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана