Амбасадор САД залупио врата Тачију и Харадинају?

Б92
Амбасадор САД залупио врата Тачију и Харадинају?

Приштина - Незадовољан састанком са Хашимом Тачијем, Кадријем Весељијем и Рамушем Харадинајем, амбасадор САД Филип Коснет наводно је демонстративно напустио састанак.

Излазећи је залупио врата, пише приштински Зери.

Како пише приштински лист, Коснет је састанак напустио због одбијања Харадинаја да суспендује таксе наметнуте на производе из Србије и БиХ, што би отворило пут ка наставку дијалога са Београдом.

РТК је, позивајући се на своје изворе, јавила да је то био разлог што је Коснет први напустио састанак након само једног сата, а Тачи, Весељи и Харадинај су и након његовог одласка остали у посторији у којој се састанак одржавао.

Наводи се такође да је амбасадор Коснет институционим лидерима у Приштини на састанку јасно ставио до знања да постоје само два начина за ријешење питања наметнутих такса.

Прво је, додаје се, суспензија таксе, на чему ће САД инсистирати до краја, а друго је, ако се прво не догоди, наметање америчких санкција, што подразумијева озбиљно ремећење, иначе, веома добрих односа Приштине и САД.

Приштина је 100 одсто увећане таксе наметнула Србији и БиХ 21. новембра прошле године. САД и ЕУ су одмах тражиле суспензију те мјере, што се није догодило.

Да подсјетимо, косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио након састанака с америчким амбасадором да остаје при ставу да се таксе на робу из Србије и БиХ не укидају. Он је, након састанка са Коснетом, ком су присуствовали и косовски предсједник Хашим Тачи и председник Скупштине Кадри Весељи, рекао и да сада не искључује могућност распада владајуће коалиције.

Oгласио се Коснет

Амерички амбасадор на Косову Филип Коснет поновио је да САД вјерују да ће суспензија такси на српску робу и то што прије помоћи да процес преговора са Београдом крене напред.

“Ако се то не догоди постоји ризик од потпуног губитка замаха што ће лоше утицати на становништво Косова и Србије, а и лоше ће се одразити и на САД и на ЕУ”, рекао је Коснет у интервју у емисији “Интерактив” КТВ који ће бити у цијелини објављен вечерас, преноси Коха.нет.

Како је додао, није питање у томе да ли Косово има право да уведе таксе, већ у томе да ли је то добра одлука за Косово и за САД.

Он каже и да САД не желе да постављају ултиматуме нити да диктирају рад косовске владе.

Коснет је рекао и да Вашингтин неће увести економске санкције Косову, како су објавили неки медији.

“Желим да увјерим грађане Косова да то није истина. То није начин на који се ми опходимо према пријатељским земљама као што је Косово. Оно што тражимо од Косова јесте да има чврсто руководство које ће доносити одлуке”, рекао је Коснет.

Ако се Косово буде држало политике која отежава или чини немогућим напредак у изградњи мира, просперитета и правде на Балкану, САД ће бити забринуте и разочаране, каже Коснет.

“Чуо сам да неки косовски званичници кажу да им САД нису више потребне. Мислим да грађани Косова не мисле тако и да се не слажу. Народ Косова жели да одржи блиске односе са САД. Ако Косово одлучи да то није важно, видјећемо шта ће се десити у будућности”, закључио је Коснет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана