Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане: Чистокрвни сам мешанац, и Србин и Словенац

Танјуг
Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане: Чистокрвни сам мешанац, и Србин и Словенац

Љубљана - Битно је међусобно поштовање, јер тада је и суживот могућ, каже градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

 

Он је поручио да је важно да градови међусобно размјењују искуства, а да је Љубљана отворена према свима и да искуства радо дијели.

Јанковић, који се недавно лако изборио и за пети мандат, у интервјуу за “Новости” себе описује као “чистокрвног мјешанца” - по мајци је Словенац, а по покојном оцу Србин, на шта је, каже, поносан.

На питање који су проблеми оних који годинама нису могли да среде папире, јер је било много Срба који су живјели у Словенији, одговара:

“Колико сам упућен, мислим да су се ствари око тога средиле”.

Он каже и да Љубљана сарађује са градовима бивше Југославије, и то веома добро.

“Сарађујемо са свим градоначелницима држава бивше Југославије - Београда, Загреба, Сарајева, Подгорице, Скопља. Размењујемо искуства и учимо једни ид других”, рекао је Јанковић.

Он истиче да је Љубљана 2016. била Зелена престоница Европе, а то је, указује, највеће признање које град може да добије.

“Засад смо то једини остварили у овом делу Старог континента. Од тада многи градови, не само европски већ и шире, желе да уче од нас”, наводи Јанковић.

Према његовим ријечима, градови и државе морају се повезивати и сарађивати “јер нико не може да живи сам”.

“Здрава национална свест и осећај припадности нису ништа лоше, док њихови претерани облици воде у крајност и погубност. Као што поштујеш своје, мораш поштовати и туђе”, закључује градоначелник Љубљане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана