Живи зид жели излазак Хрватске из НАТО и ЕУ

Срна
Живи зид жели излазак Хрватске из НАТО и ЕУ

Загреб - Хрватска опозициона странка "Живи зид", која биљежи стални успон у анкетама, залаже се за излазак Хрватске, прво из НАТО-, а онда и из ЕУ.

"Живи зид" је на страначком конгресу најавио напуштање ових организација ако дође на власт.

"Сањао сам овај дан. Моја улога је да се борим за свој народ и државу, а не да се наши грађани морају борити у страним земљама за стране интересе", истакао је лидер странке Иван Пернар.

Он је напоменуо да је ХДЗ деведесетих година прошлог вијека говорио да ће Хрватска стићи Швајцарску.

"Међутим, швајцарски војници нису у Авганистану, него у Швајцарској. У Швајцарској је годишња вињета на свим ауто-путевима 40 евра. Ви за тај новац не можете од Загреба до Дубровника и назад", рекао је Пернар и позвао на излазак из ЕУ.

Напуштање ЕУ, према Пернару, јесте услов без којег се не може бити слободан. "Ако они траже слуге, у жЖивом зидуж их неће наћи", поручује Пернар.

"Живи зид" жели слободно друштво и сарадњу Хрватске са земљама које имају убрзан раст - Кином, Индијом, Русијом и Јужном Африком.

"Хрватска је као чланица НАТО учествовала у инвазији на Либију. Тамо људи сада живе катастрофално", поручио је Пернар, коментаришући политику САД.

"Живи зид" би, одмах по доласку на власт, тражио излазак из НАТО.

Хрватски портали подсјећају да је Пернар пред изборе 2015. године најавио да би министра одбране требало бирати - јавним конкурсом.

"Ако икада будемо одлучивали о позицији министра, тражићемо да се направи јавни конкурс и да се на то мјесто постави особа са највећим искуством и најбољим референцама", наводе из "Живог зида".

"Живи зид" нема посебну одбрамбену стратегију.

"Наша странка је мирољубљива партија која не жели да Хрватска улази у сукобе широм свијета у које нас увлачи НАТО. Посебну одбрамбену стратегију немамо, јер сматрамо да главни непријатељи наше земље нису ван наших граница, већ домаћи политичари који нас пљачкају и уништавају", навели су из "Живог зида" пред посљедње парламентарне изборе.

"Живи зид" је тренутно трећа снага у земљи. Према анкети коју је "Нова ТВ" објавила прије неколико дана, подржава га скоро 14 одсто бирача и за другопласираним СДП-ом заостаје само четири одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана