Загребом марширао “Бесмртни партизански одред”

Срна
Загребом марширао “Бесмртни партизански одред”

Загреб - Улицама Загреба данас је, у част побједе над фашизмом, марширала поворка “Бесмртног партизанског одреда” са неколико стотина учесника, који су носили заставе и фотографије погинулих бораца НОБ-а и пјевали партизанске пјесме.

Поворка, којој се придружио и амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов, кретала се од загребачког Трга жртава фашизма према Тргу Републике Хрватске, гдје је одржан пригодан програм и пуштена 74 балона мира. У име организатора, предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста /САБА/ Фрањо Хабулин рекао је уочи почетка да се овим маршом обиљежава Дан ослобођења Загреба, Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, преноси хрватски портал “Индекс”.

“Дана Европе не би било да није било ове претходне борбе, коначне побједе и слободе. Међутим и данас када славимо, дужност и обавеза нас који смо овдје, а и Европе, јесте да евоцирамо успомену на све оне који су ту побједу и слободу извојевали”, поручио је он.

Према његовим ријечима, потребно је присјетити се оних који су у тој борби дали оно најврједније, властити живот.

“Желимо да им овим маршем одамо почаст и изразимо захвалност за то што су учинили”, поручио је Хабулин.

Марш “Бесмртног партизанског одреда” САБА је први пут организовала прошле године.

Ова акција под називом “Бесмртни пук” настала је у Русији 2011. године, када је улицама Томска марширало 5.000 људи носећи слике предака страдалих у Другом свјетском рату.

За неколико година покрет се проширио на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је 2018. године само центром Москве прошетало њих више од милион.

Прошле године, манифестација је одржана у око 40 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана