За уништење једног тенка 50.000 евра

Срна
За уништење једног тенка 50.000 евра

Скопље - Сјеверна Македонија мораће по уласку у НАТО да уништи старији арсенал наоружања и опреме који још активно користи њена војска, а који потиче још из периода бивше Југославије, пише македонски лист “Нова Македонија”.

 

У контексту уништења старог арсенала наоружања македонске војске, бугарски војно-политички аналитичар Костадин Костадинов подсјећа да је Бугарска уласком у НАТО морала да уништи велике количине наоружања.

- Највећи дио наоружања био је расходован на такозваном гробљу бугарске војске, а сада тамо могу да се пронађу тенкови у процесу распадања, авиони, хеликоптери и пушке - рекао је Костадинов.

Он подсјећа да је бугарска војска прије уласка у НАТО имала 120.000 војника, 300 ваздухоплова и 2.500 тенкова, док данас има 20.000 војника, 30 летјелица и 300 оклопних возила.

И Албанија је у процесу учлањења у НАТО била обавезна да униште старо наоружање, као и 83.000 тона муниције поријеклом из комунистичког периода и кинеске производње.

Тирана је за ово потрошила више од 35 милиона евра.

Посљедњи примјер у региону је Црна Гора. Како пишу црногорски медији, процес уништења старог наоружања започет је 2017. године, а ријеч је о пројекту Фонда за делимитаризацију НАТО-а, промовисаног од њемачке и британске амбасаде у Подгорици.

Лист “Вијести” је писао да је за ову акцију издвојено 700.000 евра, а да је један од циљева уништење старог наоружања и безбједнија животна средина за грађане.

Како пише овај лист, у цијелом процесу биће уништене 403 тоне старог наоружања на безбједној локацији.

Македонски генерал у пензији Митре Арсовски каже да је овај процес повезан с политичким опредјељењима Алијансе која покушава да наметне стандард и у којој ће бити коришћено само оружје произведено у фабрикама земаља чланица.

Он сматра да ће Сјеверна Македонија без сумње бити у позицији у којој ће морати да модернизује своје наоружање, као и да уништи стару технику.

Како Арсовски истиче, на основу праксе из прошлости, уништење једног војног оклопног возила македонску војску, али и било коју другу армију, могло би коштати до 50.000 евра.

Наоружање по НАТО стандардима

Доктор војно-политичких наука Благоја Марковски сматра да Сјеверна Македонија неће потрошити много новца у процесу уништења старог наоружања јер, како наводи, највећи дио наоружања македонске војске већ испуњава НАТО стандарде.

 (Агенције)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана