Вуковар: Таблу чува 100 полицајаца

Б92
Вуковар: Таблу чува 100 полицајаца

Вуковар, Загреб -- Након јучерашњих нереда у Вуковару због постављања двојезичних табли, ситуација напета и данас. На улицама одржан протест. Град пун полиције.

Подсјетимо, јуче ујутро у шест сати почело је постављање табли са ћириличним и латиничним писмом, али је то убрзо прекинуто, јер су се испред установа на којима су се постављале табле појавили хрватски "бранитељи" који се противе постављању ћириличних натписа.

Ситуација је доведена до усијања када су табле разбијене чекићем, оцијењује хрватски портал Индекс.хр, а као резултат сукоба демонстраната и полиције су четворо приведених и неколико повређених. На крају дана, надлежни су ипак успjели да поставе двије табле на вуковарске установе, али су се демонстранти опет сукобили са полицијим тражећи да се пусте сви приведени.

И данас је одржан протест због ћириличних табли у Вуковару, на ком, овог пута, постављене табле нису разбијене јер их "чувају" од 50 до 100 припадника полиције у пуној опреми против разбијања демонстрација, а иза њих, такође, стоји и жица, тако да је таблама било немогуће прићи.

Демонстранти су данас организовали протестну шетњу од табле до табле, а испред сваке су изражавали негодовање. Они кажу да ће табле скинути чим полиција престане да их обезбјеђује. Како јавља репортер Б92, Вуковарцима су се у шетњи придружили и људи из осталих крајева Хрватске, тако да је данас на улицама Вуковара било знатно више људи.

Како су неки од демонстраната казали они немају ништа против Срба, али имају против тога да се ћирилични натписи налазе на институцијама Вуковара јер их то подсјећа на не тако давно завршен рат.

Штаб за одбрану хрватског Вуковара, који је и организатор протеста, саопштио је јуче да неће одустати од протеста све док се не одустане од идеје постављања двојезичних табли, што је поновљено и данас.

Данашња протестна шетња је завршена око 12 часова, без већих инцидената. Демонстранти су почели да се разилазе пошто их је на разлаз позвао члан Штаба за одбрану Вуковара Драго Аџага.

Он је објавио да је предсједник Штаба Томислав Јосић, који је јутрос био пуштен из притвора, и кога су окупљени на Тргу чекали, поново приведен, да се не зна када ће и хоће ли данас бити пуштен, па је позвао демонстранте да се "засад" мирно разиђу и окупе сутра у 10 сати.

Аџага је саопштио пред стотинама окупљених да је на ауто-путу заустављено 28 аутобуса пуних људи који желе да подрже протест.

"Не треба инсистирати на данашњем даљњем протесту јер ће очигледно протести дуже трајати па треба имати снаге и онда кад буде требало", поручио је он и најавио за по подне састанак ужег руководства Штаба с представницима удружења која подржавају протесте како би договоритл сутрашње и даље активности.

Директорат хрватске полиције демантовао је данас тврдње члана Штаба за одбрану хрватског Вуковара да је на ауто-путу заустављено 28 аутобуса.

Полиција у саопштењу истиче да нису тачне тврдње члана штаба Драге Аџаге, који је пред стотинама учесника протеста објавио такву информацију, при чему није прецизирао гдје су ти аутобуси наводно заустављени.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да свако има право на мирне протесте, али да се Устав и закони морају поштовати. Он је рекао да је питање језика у Хрватској ријешено кроз Устав и Закон о правима националних мањина.

"Све је, дакле, познато. Устав и закон треба примјењивати. Они који мисле да нешто треба мијењати нека артикулишу своје ставове кроз редовну процедуру, а не кроз насиље", рекао је Јосиповић.

Хрватски предсједник је додао да су ненасилни протести право грађана и позвао на мир. "Апелујем на мир и ред. Апелујем да свако ко има шта рећи о било ком питању своја ставове артикулише у оквиру политичког система", казао је Јосиповић.

Хрватска министарка спољних послова Ведсна Пусић истакла је да Хрватска треба, мора и може да спроводи своје законе и стандарде људских и грађанских права које жели да промовише. "Треба задржати мирноћу и хладну главу. Будућност Вуковара као хрватског и европског града је управо у његовој традицији, мултикултуралности, мултиетничности и ако иједан град у Европи у овом тренутку треба ту своју традицију и искорак према будућности онда је то Вуковар", нагласила је Пусић.

Она је нагласила да пут према грађанској држави и према будућности "води кроз једнакоправност".

Хрватски министар управе Арсен Баук оцијенио је да је постављање двојезичних натписа, исписаних и латиничним и ћириличним писмом у складу с ранијим најавама и договорима и да данашња збивања у Вуковару имају политичке мотиве.

Подсјетивши да су двојезични натписи постављени "тек на неколико мјеста", додао је да се примена одредби Уставног закона уводи поступно и у складу са пописом становништва 2011. године, према којем Срби чине 33,3 посто укупног становништва Вуковара.

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо сматра да иза немира "стоји ХДЗ", односно покушај да изазове немире по цијелој Хрватској и дестабилизује владу како би та странка што прије дошла на власт, преноси Хина.

"Позивам све грађане Вуковара на достојанствено понашање како се и данас не би поновили немири од јуче, који не требају никоме коме је имало стало до Вуковара и Вуковараца", поручио је Сабо.

Карамарко се противи двојезичним плочама

Председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко позвао је владу да повуче одлуку о постављању двојезичних натписа у Вуковару, наводећи да је њихово постављање незаконито.

Карамарко је истакао да ХДЗ већ дуже упозорава да се, према Уставном закону о правима националних мањина, двојезичне плоче могу постављати само ако не вријеђају дигнитет већинског народа, преноси Хина.

"Плоче се могу имплементирати једино ако доприносе разумјевању, сарадњи и дијалогу већинског народа и националних мањина, што у Вуковару у овом моменту није случај. Изазивају грађане и вријеђају њихова осећања и то је неразумна одлука владе", казао је Карамарко у Вировитици.

Он је позвао хрватску владу да повуче одлуку, да искаже више разумијевања и осјећаја и да омогући Вуковару да буде град посебног пијетета.

Вуковарски суд одбио истражни притвор за три демонстранта

Вуковарски Жупанијски суд одбио је предлог тужилаштва да се тројици од шесторице приведених учесника протеста из Штаба за одбрану хрватског Вуковара одреди истражни притвор, саопштило је данас државно тужилаштво које је најавило жалбу на ту судску одлуку.

У саопштењу, објављеном на сајту, тужилаштво наводи да је за тројицу осумњичених, након што су испитани, затражило одређивање истражног притвора због понављања кривичног дјела, а за двојицу и због опасности да би на слободи могли да утичу на свједоке.

Не прецизира се за које осумњичене је неуспјешно затражен притвор, од шесторице њих који су јуче приведени током протеста у Вуковару због изазивања нереда и кривичних дјела против јавног реда примењивањем силе према службеном лицу.

Поред тога, они се терете и за оштећење туђе ствари, преноси агенција Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана