УСКОК истраживање како су ремонтовани мигови у Украјни

Срна
УСКОК истраживање како су ремонтовани мигови у Украјни

Загреб - Канцеларија за сузбијање корупције и организираног криминалитета /УСКОК/ у Хрватској саопштила је, поводом информацијама објављених у медијима у вези са ремонтом и набавком борбених авиона "миг-21", да у координацији с цивилном и војном полицијом спроводи криминалистичко истраживање.

"Јутарњи лист" објавио је раније да војна полиција спроводи велику истрагу о ремонту авиона "миг 21" који су купљени и ремонтовани у Украјини, због бројних утврђених неправилности и озбиљне сумње да је у цијелом послу исплаћен и мито.


Из Ускока су истакли да ће о резултатима, односно о тужилачкој одлуци у овом случају, јавност бити правовремено обавијештена, преносе хрватски медији.

"У односу на изјаву бившег министра одбране и документацију коју је доставио везано за провођење поступка јавне набавке одговарамо да се она односила само на спровођење тог поступка за које је Министарство закључило да је тај поступак спроведен у складу с прописима о јавној набавци", наводи се у саопштењу.

И Министарство одбране Хрватске саопштило је данас да је, на основу сазнања Војне безбједносно-обавјештајне агенције, дошло до информација да је потребно извршити поновне и додатне провјере везано за ремонт и набавку борбених авиона "миг-21".

"Министарство одбране наставиће да поступа у складу са важећим законским прописима и по захтјевима надлежних државних тијела, будући да постоје озбиљне назнаке о забрињавајућим радњама које могу утицати на одбрамбену способност Хрватске", навели су из тог министарства.

Према информацијама "Јутарњег листа" из истраге, криминалисти Војне полиције до сада су утврдили да су на авионима које је Хрватска купила од Украјине "прекуцани" серијски бројеви и да они не одговарају документацији авиона ни бројевима који се наводе у уговору о ремонту, те да уграђени дијелови авиона не одговарају пратећој документацији авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана