У Загребу идентификовани посмртни остаци девет српских жртава

Срна
У Загребу идентификовани посмртни остаци девет српских жртава

Београд - У Загребу су идентификовани посмртни остаци девет српских жртава настрадалих у току оружаних сукоба на територији Хрватске 1995. године, саоштено је из Комисије за нестала лица Владе Србије.

Идентификација је обављена данас у загребачком Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета, у присуству чланова породица.

Од овог броја у Задру су ексхумирана три посмртна остатка, два у Петрињи, а у Глини, Книну, Широкој Кули и Горњој Обријежи по један.

Посмртни остаци осам лица су идентификовани методом анализе ДНК, док су остаци једног лица идентификовани традиционалном методом.

Њихова сахрана биће обављена у складу са жељама породица.

Од почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на територији Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, српској страни је омогућен мониторинг, те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, страдалих у акцијама "Бљесак" и "Олуја" током 1995. године, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

Кроз овај процес, од 2001. до 2018. године, из регистрованих гробница на територији Хрватске ексхумирани су посмртни остаци више од 1.200 жртава српске националности страдалих у акцијама хрватске војске и полиције "Бљесак" и "Олуја".

Посмртни остаци више од 800 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана