У Вуковару отворена библиотека “Захарије Орфелин”

Срна
У Вуковару отворена библиотека “Захарије Орфелин”

Вуковар - У Вуковару је отворена библиотека Српског културног центра “Захарије Орфелин”.

Пресијецањем врпце, директор Српског културног центра Срђан Секулић и предсједник Заједничког вијећа општина Срђан Јеремић отворили су јуче врата ове веома значајне српске културне установе у Вуковару.

“Ова иницијатива и процес сакупљања књига трају шест година. Коначно смо ову идеју успели да реализујемо, захваљујући свима који су нам у томе помогли. То су прије свега Заједничко вијеће општина које је оснивач овог центра, али и друге институције и удружења као што су СКД жПросвјетаж пододбор Вуковар и КУД жСлогаж из Вуковара који су нам донирали своје књиге, затим Матица српска, Завод за уџбенике и наставна средства, Градска библиотека Нови Сад, Народна библиотека Србије и многи други”, рекао је Секулић.

Будућим члановима библиотеке “Захарија Орфелин” од понедјељка, 15. априла, биће доступно приближно 15.000 наслова, пише портал “Срби.хр”.

Библиотека Српског културног центра Вуковар носи име српског писца и пјесника, издавача и калиграфе рођеног у Вуковару Захарија Орфелина.

“Рођен је у овом граду у коме нема никаквог помена о њему. На овај начин ћемо сачувати његово име и спречити његов заборав”, рекао је Секулић.

Јеремић је рекао да ће ова библиотека имати значајно мјесто када је ријеч о култури српског народа у Хрватској, поготово на њеном истоку, будући да посједује издања која нема ни једна друга библиотека у Хрватској.

Отварању библиотеке присуствовали су и владика осечкопољски и барањски Херувим, генерални конзул и конзул Србије у Вуковару Милан Шапић и Људмила Остојић, секретар Министарства културе и информисања Србије Игор Јовичић, председник Главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић, помоћник директора Културног центра Нови Сад Миљана Козаров, замјеници жупана, начелници српских општина, предсједници мањинских вијећа, директори основних школа, те друштвени и културни радници Срба у Вуковару и околини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана