У Сирији погинула Новопазарка и њено четворо дјеце

blic.rs
У Сирији погинула Новопазарка и њено четворо дјеце

Новопазарка Емина Плојовић (31) и њено четворо дјеце погинули су прије неколико дана у бомбардовању коалиционих снага истока Сирије, док је њен супруг Рејхан (32) преживио.

Према још увијек непотврђеним информацијама, у ваздушним ударима настрадало је троје биолошке дјеце Емине и Рејхана, од четири и девет година, као и једно сироче које су усвојили током боравка у ратом захваћеној Сирији.

Рођаци и пријатељи брачног пара нису жељели да коментаришу ову вијест, истичући да никаквих званичних информација о погибији немају и да су са њима изгубили контакт откако су напустили Нови Пазар.

Рејхан и Емина су са старијим дјететом у Сирију отишли у новембру 2013. године, а након што су се упознали у Месџиду “Фуркан” у Новом Пазару, мјесту на којем су се, како се претпоставља, окупљали радикални исламисти.

“Рејхан је почео да се занима за веру након средње школе, а на предавања у 'Фуркан' је почео да одлази од његовог самог оснивања 2009. године. Ту су се и њих двоје упознали. Погађале су их вести о дешавањима и страдањима народа у Сирији па су решили да оду. Шта су радили тамо, не знам. За Емину се причало да је радила у некој болници, а да ли је Рејхан учествовао у борбама и на чијој страни, не знам”, прича један од познаника Плојовића, преноси “Блиц.рс”.

Посебно одјељење Вишег суда у Београду Плојовића је почетком априла осудило на девет и по година затвора због тога што је утврђено да је као припадник Исламске државе учествовао у ратним сукобима у Сирији, као и да је врбовао и обучавао људе за терористичке акције.

Том првостепеном пресудом осуђени су и Абид Подбићанин, Сеад Плојовић и Тефик Мујовић на по 11, Горан Павловић на 10 година затвора, Изудин Црновршанин на девет и по, док је Ферат Касумовић осуђен на седам и по година.

Медицинска сестра ИД, активна у џемату “Фуркан”

Рејхан Плојовић (32) из Новог Пазара у Сирију је отишао 19. новембра 2013. са супругом Емином Плојовић (31) и двоје дјеце.

Супруга му је, према писањима “Блица”, била ангажована као медицинска сестра у ИД. Била је активна у џемату “Фуркан”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана