У Црној Гори дјелује 20 кланова

Агенција
У Црној Гори дјелује 20 кланова

Подгорица - Нарко-бизнис, убиства, застрашивање, пребијање, зеленаштво, прање новца и кријумчарење аутомобила најчешћи су "послови" којима се баве црногорски кланови.

Према незваничним информацијама, 20 криминалних организација дјелује у Црној Гори. Криминални кланови су регистровани и у Бару, Никшићу и на сјеверу Црне Горе. Податак о броју криминалних група у Црној Гори спомиње се и у Европоловом документу.

Према незваничној евиденцији полиције, шефови црногорске мафије углавном су изван граница Црне Горе. Некима од њих суди се у одсуству за убиства, стварање криминалне организације, због илегалних радњи и тешких кривичних дјела.

Тако су за убиство Ђорђа Борете и Драгана Зечевића, које се догодило 2016. године, међу оптуженима и Василије Рафаиловић, Ратко Вушовић и Иван Цицмил. Они су у бјекству и незванично се повезују са "шкаљарским" кланом. С овим кланом повезује се и Стеван Стаматовић, коме се суди за покушај убиства и стварање криминалне организације, а који је такође у бјекству.

У бјекству су и Игор Божовић, Слободан Кашћелан, Владимир Божовић, Милош Радоњић, Синиша Влаховић, Александар Ђуришић, Игор Ђуришић и Давор Прелевић. Њима се суди јер су оптужени да су организовали криминалну групу чији су се чланови бавили шверцом дроге, изнудама, зеленашењем, прањем новца и давањем мита. Незванично се доводе у везу са "кавачким" кланом.

"Центар" моћи у овим групама углавном чине појединци који имају подршку блиских сарадника-пријатеља. Утицај појединаца из ових кругова преко њихових људи често прелази и ван граница Црне Горе. Тако су Србија и БиХ земље региона у којима "жестоки" момци шире свој бизнис, али и сукобе. Ту спадају и Хрватска и Албанија.

Најчешће врсте дрога које шверцују црногорски кланови су хероин, кокаин и марихуана. Црна Гора је у тој "игри" углавном транзитни пут. "Нестанак" 200 килограма кокаина у Валенсији наводно је постао окидач за сукобе у црногорском подземљу. Најсуровија битка се води између "кавачког" и "шкаљарског" клана, чији чланови дјелују и изван которских зидина.

Сукоби у Београду

До ескалације сукоба између "кавачког" и "шкаљарског" клана дошло је послије убиства вође Партизанових навијача Александра Станковића Салета Мутавог у Београду, па је сукоб између "кавчана" и "шкаљараца" почео да се разрјешава и у Београду.

Према незваничним информацијама, у овим сукобима на београдским улицама страдали су Далибор Деспотовић, Даворин Балтић, Бранислав Брано Шарановић, Слободан Стевовић и Горан Радоман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана