У Блајбургу ухапшено седам лица због кршења закона о величању нацизма

Срна
У Блајбургу ухапшено седам лица због кршења закона о величању нацизма

Блајбург - Аустријска полиција ухапсила је по завршетку скупа хрватских ултрадесничара у Блајбургу шест Хрвата и једног Словенца и поднијела девет пријава због кршења закона о величању нацизма.

Из аустријске полиције наводе да током комеморације није било испада нити насиља, али да је, осим кршења закона о забрани величања нацизма, било пријава због забране боравка у Аустрији, кршења достојанства натписом на мајици и непријављеног обављања посла.


Осим тога, изречене су двије казне против лица која су се кретала пругом, преносе београдски медији.

Из аустријске полиције додају да је данашњој комеморацији припадницима хрватских квислиншких формација убијеним на завршетку Другог свјетског рата присуствовало између 10.000 и 11.000 људи.

Обезбјеђење организатора скупа вршило је контролу и враћало особе са политичким заставама или ознакама, али је и осим тога више учесника ушло са усташким симболима.

У Блајбугру су се могла видјети лица у мајицама са ликом пјевача Марка Перковића Томпсона, познатом по величању усташтва, као и са усташким поздравом “За дом спремни” и усташком шаховницом.

Скупу у Блајбургу присуствовало је више политичара из Хрватске и БиХ, међу којима предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, његов замјеник Милијан Бркић, као и хрватски министри Горан Марић, Томо Медвед и Милан Кујундижић, те хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана