Traže dozvolu za obnovu manastira na Prevlaci

Agencije
Traže dozvolu za obnovu manastira na Prevlaci

Tivat - Vjernici koji već skoro 20 dana danonoćno dežuraju i brane od najavljenog rušenja krstionicu na tivatskoj Prevlaci će u subotu, 20. aprila, na trgovima Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve organizovati potpisivanje peticije kojom traže obnovu manastira Svetog arhangela Mihaila i očuvanje krstionice.

Objekat površine 11 kvadrata podignut je prije nekoliko mjeseci na manastirskoj ponti na jugozapadnoj obali Prevlake, a Mitropolija crnogorsko-primorska za njega od države nije dobila neophodne papire i saglasnosti.

Zbog toga je građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma donijela rješenje o uklanjanju krstionice koje je bilo zakazano za 2. april, ali se inspektori i izvršna služba tada uopšte nisu ni pojavili na Prevlaci, jer je nekoliko časova prije zakazanog termina propala intervencija policije, koja je tokom noći pokušala da sa kopna i mora zauzme krstionicu u kojoj se tada okupio veliki broj građana.

Od tada do danas neprekidno traju dežurstva vjernika ne samo pravoslavne već i drugih vjeroispovijesti na Prevlaci koji čuvaju krstionicu, a od ovog vikenda počinje i potpisivanje peticije za očuvanje tog objekta.

Peticija će u Tivtu, kako je najavljeno, biti potpisivana na Trgu Magnolija, u Kotoru kod kamenog kioska, u Herceg Novom na Trgu Nikole Đurkovića, te u Budvi ispred hotela “Mogren”.

Organizatori potpisivanja peticije ističu da je cilj ove inicijative dobijanje građevinske dozvole za obnovu manastira koju Mitropolija crnogorsko-primorska čeka još od 2012. godine.

- Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, vjerni narod Boke zahtijeva obnovu manastira Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i sva domaća pravna akta garantuju građanima pravo na slobodu ispovijedanja vjere na njihovom istorijskom kultnom mjestu - ističe se u tekstu peticije koja će biti potpisivana u Boki.

Anketa

Prema anketi koju je na svom sajtu sproveo lokalni javni servis Tivta, čak 94 odsto građana izjasnilo se protiv namjere države da sruši nelegalno podignuti objekat krstionice u manastiru Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana