“Трампови коментари о Црној Гори слабе НАТО, дају дозволу Русији...”

Агенције
“Трампови коментари о Црној Гори слабе НАТО, дају дозволу Русији...”

Предсједник САД Доналд Трамп довео је у питање обавезу САД да брани друге чланице НАТО. Његову изјаву о Црној Гори многи критикују.

Трамп је у интервјуу за “Фокс њуз” навео да би ангажовање САД у одбрани неке мале земље, на пример Црне Горе, могло довести до Трећег свјетског рата.

На питање новинара зашто би његов син ишао да брани једну Црну Гору, Трамп је навео да и он поставља исто питање.

“Црна Гора је мала држава са веома снажним људима. Они су веома снажни људи. Они су веома агресивни људи, можда ће постати агресивни и честитам – у Трећем свјестком рату смо!”, навео је Трамп.

Управо ову изјаву многи су критиковали, међу њима су и сенатор Џон Мекејн, као и генерал Весли Кларк.

Мекејн је на Твитеру написао да је народ Црне Горе смјело издржао притисак Путинове Русије.

“Сенат је гласао 97-2 у корист приступања Црне Горе у НАТО. Нападајући ту земљу и доводећи у питање обавезе НАТО, предсједник препушта Путину да вуче конце”, написао је он.

Додао је и да ће Путин учинити све да разбије савез.

“2016. је замало успио у томе да сруши црногорску на демократски начин изабрану владу и да убије премијера у намјери да спречи ту земљу да уђе у НАТО”, написао је Мекејн.

Бивши генерал НАТО Весли Кларк такође је ово прокоментарисао Трампову изјаву.

“Као бивши НАТО командант, знам да члан 5 постоји како би спречио избијање рата. То је разлог зашто је био позван само једном – након 9/11. Црна Гора и даље шаље трупе у Авганистан, за нас”, рекао је он.

Кларк додаје да је Црна Гора била под сталним притиском Русије више од деценију, као и да је “чак покушала да убије њиховог предсједника”.

“Трампови коментари ослабљују НАТО, дају Русији дозволу да проузоркују невољу и повећавају ризик од обновљеног конфликта на Балкану”, навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана