Томпсон тужи Србе због говора мржње

Срна
Томпсон тужи Србе због говора мржње

Пјевач Марко Перковић Томпсон, познат по заступању усташких ставова, ХОС-ов заповједник Марко Скејо, бивши политичар Здравко Томац и још седам особа подигли су приватне тужбе против Саше Милошевића и Тамаре Опачић, уредника „Новости“, билтена Српског народног вијећа у Хрватској.

Билтен СНВ сваке године доноси годишњи преглед напада на Србе у Хрватској, а статистика указује да је притисака, уврједљивих испада и агресивних напада, нажалост, све више. У самом билтену врло су прецизно наведени датуми и догађаји који могу да се оквалификују као напади на Србе, а те податке користе и угледне свјетске агенције специјализоване за заштиту људских права, преносе „Новости“.

И управо ради те истине, Томпсон и још девет особа су поднијели тужбе.

"Због онога што се годинама понавља у билтену СНВ, неовлашћено и без аргумената, у контексту мржње, расизма, шовинизма, неофашизма, и због тога како се годинама квалификује читав низ људи, одлучили смо да томе кажемо: ’Доста‘“, поручили су представници "десеторке" која се суду обратила тужбама.

Треба подсјетити да је ријеч о веома „угледним“ текстовима и графитима на које билтен упозорава, гдје је напис „Србе на врбе“ само најблажи облик „књижевног дјела“.

Тако је „десеторка“ закључила да „хрватски интелектуалци и хрватски народ више не смијеју да ћуте пред клеветама против њих", преноси портал „Искра“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана