Тодорић се са Ђинђићем се договарао о куповини Фрикома

Агенција
Тодорић се са Ђинђићем се договарао о куповини Фрикома

Лондон - Оснивач "Агрокора" Ивица Тодорић је изјавио да је са некадашњим премијером Србије Зораном Ђинђићем договарао куповину "Фрикома" и да је у Србију прије куповине "Меркатора" уложио 400 милиона евра.

Тодорић је интервју дао у Лондону, гдје ће суд 20. априла донијети одлуку о захтјеву за његово изручење Хрватској због злоупотреба у привредном пословању.

- Када сам се кандидовао за куповину прве индустрије у Србији дошао сам код надлежног министра и он се насмијао и рекао ми: "Јесте ви луди, па како бих ја вама, Хрвату, овде омогућио да овде инвестирате у оваквим околностима - казао је Тодорић.

Он је рекао да га је "након четири мјесеца позвао неки министар из Србије".

- Вели ми да сам био код њега и да сам хтио да инвестирам и пита ме да ли бих дошао на разговор са премијером Ђинђићем. Рекао сам да бих, добио сам термин. Дођем код господина Ђинђића, био је и тај министар, 45 минута смо разговарали. Рекао сам да сам се кандидовао за куповину дионица "Фрикома" и рекао сам премијеру да разумијем да то њима није политички једноставно и питао га дозвољава ли ми да дам понуду, па ако не буде добра ја нећу ниједну ријеч да кажем. Он се окренуо према министру и рекао му: "Ако Тодорић да најбољу понуду, упакуј му то и има да купи" - навео је Тодорић.

Он је додао да је "требало у таквим условима стварати регионалну индустрију". Тодорић је причао и томе како се "посветио храни прије пет, шест година".

- Не знам сад тачно, али нисам завршио ритејл (продајни ланци). Онда сам се борио у вези са тим вражијим "Меркатором", направио сам грешку. У Хрватској сам направио одличан ритејл "Конзум" и у њему направио огроман новац, онда сам кренуо у Босни и у Србији. У Србији сам потрошио негдје 400 милиона евра, у Словенији 200 милиона евра - рекао је Тодорић.

- Мучио сам се, нису ми резултати били добри. Или је требало то да продам или то све објединим. Кренуо сам на "Меркатор" и то је било доста реално, али ја сам се мучио три године да бих га добио. Морате схватити да је "Агрокор" потрошио огроман новац да купимо "Меркатор", борио сам се с њим у Србији, у Хрватској, у Босни, рушио сам му промет, цијене, борио сам се. Правио је друге глупости, да би био јачи од мене куповао је у Босни продавнице, па у Србији. То је била борба на смрт, праштали су милиони - казао је он.

Тодорић је изнио тврдњу да је "на крају успио и направио чудо са тим успјехом".

Туђман

На питање о дружењу са предсједником Хрватске Фрањом Туђманом и о томе "да ли је политика била пресудна да "Агрокор" овако нарасте", Ивица Тодорић је одговорио:

- Како? Шта су они мени? Ја сам платио око 200 милиона марака све дионице које смо куповали у то прво вријеме. Штета је да сам један евро платио. Требало је све да дам у инвестиције. Ја сам овако направио огромну индустрију, замислите да то нисам давао колику би вриједност направио. Они су мени продали двије фирме, не Туђман, он је ништа - навео је Тодорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана