Tesla nema spomenik jer je bio Srbin

Glas Srpske
Tesla nema spomenik jer je bio Srbin

Zagreb - Poslanik Socijal-demokratske partije (SDP) Hrvatske Nenad Stazić optužio je gospićki ogranak vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), da još uvijek sprečava postavljanje biste velikog srpskog naučnika Nikole Tesle u tom mjestu.

Spomenik Nikoli Tesli u Gospiću uništen 1992. godine, a novi je spreman za postavljanje, ali još nije vraćen na staro mjesto.

- Zašto je taj spomenik uopšte srušen? Ne zato što je Tesla izumio struju ni zato što je autor spomenika Frano Kršinić napravio loš spomenik, već je srušen zato što je Tesla bio Srbin - poručio je Stazić za govornicom u hrvatskom Saboru na rođendan velikog naučnika, 10. jula.

On ocjenjuje da taj “primitivni razlog još uvijek opstaje”, te da je “26 godina nakon rušenja spomenika to još uvijek gospićkom HDZ-u bitan element”.

- Teslu slavi čitav svijet, osim Hrvata u doba HDZ-a - poručio je Stazić.

On je procijenio da je spomenik 1992. godine srušio neko ko je “prelazni oblik između kromanjonca i neandertalca”.

- Dinamit “pod genijalni Kršinićev spomenik mogao je da  stavi samo idiot, kojih je uvijek bilo i biće - istakao je Stazić.

I poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević podsjetio je na Teslin rođendan, ali i uzurpaciju privatnog poljoprivrednog zemljišta na Krbavskom polju, najčešće Srba koji

Genije za desničare Hrvat

Istovremeno, hrvatski desničarski portali nazivaju Teslu “hrvatskim genijem” i tvrde da je “cijelog života bio duhom vezan za domovinu Hrvatsku i rodni kraj - Liku”.

U noći pristupanja Hrvatske EU i tadašnji premijer iz redova SDP-a Zoran Milanović svrstao je Teslu među Hrvate.žive na tom području, navode hrvatski portali.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana