Тајани се извинио због изјаве о Далмацији и Истри

Срна
Тајани се извинио због изјаве о Далмацији и Истри

Загреб - Шеф Европског парламента Антонио Тајани данас се након сусрета са хрватским и словеначким посланицима Европске народне странке извинио и изразио дубоко жаљење због своје недавне изјава о Далмацији и Истри.

“Искрено жалим и извињавам се што сам употријебио ријечи које су увриједиле ваше суграђане и које су схваћене као облик територијалних претензија. То, будите увјерени, није била моја намјера, нити моје мишљење о том питању”, навео је Тајани данас у изјави медијима.

Он је нагласио да то што је на обиљежавању Дана сјећања у околини Трста поменуо Истру и Далмацију се односи на Далматинце и Истране, њихову дјецу и унуке, од којих су многи присуствовали обиљежавању, преносе хрватски медији.

“Моја политичка каријера пружа бројне доказе дубоког пријатељства и поштовања које сам увијек гајио према народима Хрватске и Словеније”, навео је Тајани.

Он је поручио да сви облици тоталитаризма заслужују пуну осуду, а да се према жртвама фашизма, нацизма и комунизма треба односити с једнаким поштовањем.

Тајани се данас поподне састао са колегама посланицима из Хрватске и Словеније који су му упутили писмо, у којем су затражили извињење и повлачење изјаве из Басовизе о “италијанској Истри и италијанској Далмацији” која се, како оцјењују, може протумачити као “територијална претензија и ревизионизам”.

У недјељу, 10. фебруара, Тајани је присуствовао церемонији поводом Дана сјећања у Басовизи у околини Трста и одржао говор током којег је узвикнуо: “Живио Трст! Живјела италијанска Истра! Живјела италијанска Далмација!”, након чега су услиједила реаговања званичника из Хрватске и Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана