“Тагес анцајгер”: Имали сте 80 врста јогурта, а и Тито је био Хрват

Срна
“Тагес анцајгер”: Имали сте 80 врста јогурта, а и Тито је био Хрват

Цирих - Швајцарски лист “Тагес анцајгер” обрушио се на хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић, исмијавајући њене жалопојке на рачун положаја Хрвата у Југославији и проглашавајући је за десничарку која се додворава националистима у земљи.

Одбацујући њене тврдње да Хрвати нису смјели да признају ко су у вријеме СФРЈ, лист подсјећа да се и комунистички лидер Јосип Броз Тито у свом вјенчаном листу декларисао као - Хрват.


“Југославија сигурно није била социјалистички рај, али ни тамница народа како је описују хрватски националисти, а сада и хрватска предсједница.

Свако се могао изјаснити о својој националности и религији и изводила се хрватска химна жЛијепа нашаж” - набраја швајцарски лист.

Нарочито су бизарне тврдње Китаровићеве да у Југославији није било избора јогурта и да се властима морало унапријед пријављивати колико ће ко хљеба појести - пише у тексту.

“Тагес анцајгер” подсјећа да се Китаровићева на Свјетском првенству у фудбалу “грлила с ознојеним и полуголим фудбалерима”, те да је напала избјеглице и мигранте говорећи да су то “већином мушкарци у борбеним годинама” и да је ЕУ “примила погрешне избјеглице”.

Лист подсјећа да је у протеклих пола године у Хрватској погинуло десетак миграната и да невладине организације извјештавају о томе како хрватска полиција туче избјеглице и мигранте на граници према БиХ.

Један од првих потеза Колинде Грабар Китаровић било је уклањање Титове бисте са Пантовчака, а онда се изјаснила као фан пјесама “контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона, кога медији називају бардом мржње”.

Швајцарски лист таксативно набраја све десничарске гафове Китаровићеве и подсјећа на аферу “српске чоколадице”.

Китаровићева је у Дубровнику подијелила дјеци чоколадице српске производње, па се аксније извињавала.

Лист подсјећа и на контроверзне изјаве Китаровићеве из Аргентине, када је за усташке емигранте рекла да су у тој земљи нашли “простор слободе”.

На крају “Тагес анцајгер” препоручује Колинди Грабар Китаровић да почне читати Мирослава Крлежу и обавјештава је да је у Југославији 1975. било више од 80 различитих врста јогурта и сличних млијечних производа, према службеним подацима изнесеним у часопису “Мљекарство”.

“Хрватска предсједница тада је имала осам година”, закључује лист, као одговор на њене тврдње да ни марку јогурта није могла да бира у доба Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана