Свих 25 дневника принцезе Ксеније у власништву Црне Горе

Срна
Свих 25 дневника принцезе Ксеније у власништву Црне Горе

Подгорица - Свих 25 аутентичних записа из збирке дневника црногорске принцезе Ксеније Петровић у власништву су Црне Горе, након што је данас преузето посљедњих шест свезака.

Фрагменте збирке данас је црногорском министру културе Александру Богдановићу предао Давид Маргасон, извршни директор компаније "Адријатик маринас", у чијем власништву је од 2011. године било шест дневника.

Преосталих 19 дневника Министарству културе је 2011. године предао руски принц Николај Романов, саопштено је из овог министарства.

Богдановић је захвалио компанији "Адријатик маринас" и истакао да је Црна Гора од данас богатија за нова сазнања, записана руком црногорске принцезе, чији дневници дају могућност расвјетљавања неких догађаја и искустава породице Петровић.

"Захваљујући овој донацији, Црна Гора ће из угла црногорске принцезе сазнати о турбулентном времену властите историје од 1905. до 1928. године, од када датирају ови јединствени рукописи. Вриједност ове збирке је од изузетног културно-историјског значаја за Црну Гору", нагласио је Богдановић.

Маргасон је навео да је компанија "Адријатик маринас" препознала историјски значај дневника, па их је, стога, уступила Министарству.

Комплетирањем збирке, која ће бити чувана представљена у Музеју краља Николе, Црна Гора добила је дневнике принцезе Ксеније из периода од 1911. до 1916. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана