Све спремно за опозив предсједника Иванова

Агенције
Све спремно за опозив предсједника Иванова

Скопље - Посланик Демократске уније за интеграције (ДУИ) Артан Груби изјавио је да је “све спремно за опозив” предсједника Македоније Ђорђа Иванова.

Он је додао да се чека “прави тренутак” како би та иницијатива била прослијеђена Собрању.

- Наставља се незрела политика Иванова и због тога ми је жао, али морам да убиједим грађане да не дозволимо да један узурпатор без легитимитета, посебно код Албанаца, суспендује рад Собрања када је цијели демократски свијет поздравио договор - рекао је Груби.

Наводи се да је он такође казао да су у току консултације са стручњацима за уставно право како би се избјегла блокада из кабинета Иванова, уколико и послије још једне ратификације у парламенту, предсједник Македоније одбије да потпише споразум са Грчком.

Подсјећа се да сукоб владајуће коалиције и предсједника Иванова траје још од парламентарних избора, након којих је предсједник Македоније одбио да потврди избор Таљата Џаферија за предсједника Собрања, а затим је зауставио доношење закона према којем ће албански постати други званични језик у тој држави.

Посљедњи сукоб Иванова и владе Зорана Заева избио је пошто су македонски премијер и његов грчки колега Алексис Ципрас постигли споразум према којем ће се Македонија убудуће звати Република Сјеверна Македонија, а Грчка ће заузврат престати да блокира македонске интеграције у ЕУ и НАТО.

Заев је изјавио да би одлучујући допринос успјешном спровођењу историјског споразума са Грчком о новом имену дало отварање преговора о приступању ЕУ и пријем у чланство НАТО.

Говорећи на тему “Будућност за југоисточну Европу - случај Македоније” у Институту за међународне послове у Бечу, Заев је рекао да је Македонија направила велики напредак за само годину дана, када је од ивице амбиса дошла до највећих тежњи, то јест прикључењу ЕУ и НАТО.

- Македонија је направила велики корак напријед само за годину, од ивице неуспјеха до наших највећих аспирација - ЕУ и НАТО - рекао је Заев и додао да се чудо може десити када се у чудо вјерује.

Напредујемо, казао је, као нова демократска влада након десет година режима. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана