“Швајцарац Крис” проговорио о страним плаћеницима у Хрватској, “бранитељи” огорчени

Срна
“Швајцарац Крис” проговорио о страним плаћеницима у Хрватској, “бранитељи” огорчени

Осијек - Документарни филм “Швајцарац Крис” /Cris the Swiss /, који говори о убиству швајцарског новинара Кристијана Виртенберга 1992. године у Осијеку, изазива гњев “бранитељских” удружења Хрватске, јер рат означава као грађански, а “хероје” описује као злочинце.

Виртенберг је убијен у близини Осијека 6. јануара 1992. године ударцима тупим предметом, гушењем конопцем и дављењем. За ово убиство је, по обичају, оптужена српска страна.


Међутим, документарац као налогодавца убиства означава страног плаћеника Едуарда Флореса Чика, који се борио у хрватским снагама и који у Хрватској има статус хероја.

Филм је дјелимично финансирала Хрватска, али ово остварење неће бити приказивано у редовној дистрибуцији у тој земљи јер сви страхују да би то могло да изазове негодовање “бранитељских” удружења и хрватске деснице.

Дугометражни анимирано-документарни филм “Швајцарац Крис”, међутим, биће приказан у Швајцарској већ током овог мјесеца.

Аутор филма Ања Кофмел, која је у сродству са убијеним Виртенбергом, оптужује плаћеника Фолренса Чика, који је био сарадник Бранимира Главаша, ратног господара Осијека.

Документарац је приказан на мањим фестивалима у Мотовуну и Опатији, али је након пројекције на загребачком “Анимафесту”, када је изван конкуренције приказан у биоскопу “Тушканац”, изазвао гњев појединих удружења ветерана, која су одмах затражила забрану приказивања.

У филму се страни војници у тадашњим хрватским снагама отворено називају плаћеницима.

Званично, Едуардо Роза Флорес, који је 2009. године убијен у Боливији, гдје је био међу завјереницима који су намјеравали да убију тамошњег предсједника Ева Моралеса, у Хрватској је јунак који је због “заслуга” добио држављанство, али он и многи страни борци били су у ствари “пси рата”.

Хрватски медији подсјећају да је након убиства Виртенберга убијен и новинар који је дошао да истражује његову смрт.

Виртенбергов дневник пронађен је без задњих страница, а лаптоп никада није враћен породици.

Због тих сумњи, његов блиски пријатељ британски фото-репортер Пол Џенкис, који је радио за лондонски “Индепендент”, одмах је дошао у Осијек да открије истину.

Међутим, четири дана касније и он је убијен.

Службено објашњење било је да га је “погодио снајперски метак са српских положаја”.

Филм “Швајцарц Крис” припаднике страног батаљона у хрватским снага означава као плаћенике, који се нису бавили диверзантским акцијама, већ су били пропаганда како би свијету било показано да Загреб има широку међународну подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана