Свађа у Словенији око сахране миграната који су се утопили у Купи

index.hr
Свађа у Словенији око сахране миграната који су се утопили у Купи

Ново Место - Ко ће платити трошкове обдукције и укопа илегалних миграната из сјеверне Африке који су се утопили у ријеци Купи, питање је које је довело до спора између мале словеначке општине Чрномељ и Љубљане, а на које још нема одговора.

"Људе је потребно сахранити, то није спорно и то је људски, али ми добијамо све рачуне и ако би се, не дај Боже, тај тренд наставио, наш општински буџет то не би могао издржати", казала је за комерцијалну телевизијску станицу ПОП-ТВ начелница Чрномеља Мојца Чемас Стјепанович.

Она захтијева да се промијени закон по којему су за трошкове укопа особа без родбине и оних који не могу платити укоп одговорне локалне власти и да се случајеви као што је долазак страних особа илегалних каналима прогласи "вишом силом", па би се трошкови у таквим ситуацијама пребацивали на државни буџет.

Влада се с тим не слаже и сматра да нема ванредне ситуације због које би закон који сада регулише погребну дјелатност мијењао.

"Ако би тога било више, а надамо се да неће бити таквих трагедија, онда би стварно биле потребне ванредне мјере, али садашњи закон то не предвиђа и сматрамо да нема потребе да се закон промијени", казао је за ПОП-ТВ државни секретар у министарству привреде Франц Станоник.

Посмртни остаци два од четирију миграната из Алжира и Марока, који су се прошлог мјесеца утопили приликом покушаја преласка ријеке Купе, још се налазе у Словенији, на патологији болнице у Новом Месту, а за двојицу је утврђен идентитет, па ће њихова тијела бити пребачена у отаџбину, гдје ће бити сахрањени.

Тијело једног трагично настрадалог мигранта било је у води дуже времена, па се није могло идентификовати и он ће бити покопан у Словенији, али у министарству привреде потврдили су да за странце који умру на словеначкој територији и ту се сахрањују законом није предвиђен обавезни погреб уз вјерски обред, па тако ни за оне који су муслимани.

Укопан трошак медицинске обдукције тијела преминулог, транспорта и погреба у Словенији се пење и до 4.500 евра, а у општинама Метлика и Чрномељ, у којима је дошло до трагичних утапања при покушају уласка у Шенгенско подручје, надају се да таквих случајева више неће бити, не само због рачуна које им шаље држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана