Суд у Стразбуру: Поздрав За дом спремни! је говор мржње

Срна
Суд у Стразбуру: Поздрав За дом спремни! је говор мржње

Стразбур - Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је жалбу некадашњег фудбалера Јосипа Шимунића против Хрватске, уз образложење да се слобода говора не односи на усташки поздрав "За дом спремни!".

Шимунић је претходно правоснажно кажњен са 25.000 куна /око 3.371 евра/ због узвикивања усташког поздрава.

Он је 19. децембра 2013. године, након утакмице Хрватске и Исланда, узвикивао "За дом!", на шта му је публика узвраћала - "Спремни!".

Према пресуди у Хрватској, тај поклич се односи на службени поздрав из времена Независне Државе Хрватске.

Као такав, тај поздрав представља и манифестацију расистичке идеологије, презир према другима због њихове вјерске и етничке припадности, те тривијализовање жртава злочина против човјечности, наведено је у образложењу домаће пресуде.

Шимунић је тврдио да је ријеч "о старом хрватском поздраву", па се жалио и Уефи, која је, такође, његову жалбу одбила и одредила му забрану играња за репрезентацију Хрватске због које је пропустио Свјетско првенство у Бразилу 2014. године.

Аргументацију о "старом хрватском поздраву" Шимунић је поновио и у тужби против Хрватске, у којој је тражио од Европског суда за људска права да утврди како су му хрватски судови повриједили право на поштено суђење.

Европски суд за људска права је, међутим, одбио тужбу, а из образложења директно произилази да усташки поздрав "За дом спрмни!" прокламује мржњу и насиље, преносе хрватски медији.

У Хрватској је овај поздрав дозвољен ако се употребљава у оквиру грба ХВО-а, а критичари овакве одлуке тврде да се на тај начин амнестира усташки поздрав под којим су убијани Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана