Суд у Хрватској: “За дом спремни!” је из фашистичког доба, али не вријеђа никога?!

Срна
Суд у Хрватској: “За дом спремни!” је из фашистичког доба, али не вријеђа никога?!

Загреб - Контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон може да настави са извођењем своје пјесме “Бојна Чавоглаве”, која укључује усташки поздрав “За дом спремни!”, јер у њему нема ничега што ремети јавни ред и мир или подстиче на национализам, одлучио је Прекршајни суд у Карловцу.

Након што се полиција није жалила на ослобађајућу пресуду Прекршајног суда у Слуњу, Томпсон је и правоснажно ослобођен оптужбе да је лани извођењем пјесме “Бојна Чавоглаве” са поздравом “За дом спремни!” подстицао мржњу на основу националне или вјерске припадности.

Суд је утврдио да је пјесма “Бојна Чавоглаве” Томпсоново ауторско дјело, да је изведена више стотина пута на радио и телевизијским станицама у изворном облику, те да прегледом снимка концерта “није утврђено да је извођење наведене пјесме изазвало или било пропраћено инцидентом било које врсте”.

Томпсонов адвокат Даворин Карачић оптужио је неке медије да инсистирају на томе да “За дом спремни!” представља “фашистички поздрав у фашистичком окружењу” и оцијенио да је “новинарство у Хрватској на нивоу пете колоне”.

Он је незадовољан мишљењем Уставног суда да је “За дом спремни!” поздрав из усташке Независне Државе Хрватске и поручује да то само показује да је овај суд “смоквин лист политике”.

Судија Нада Туркаљ навела је у образложењу пресуде да извођењем те пјесме са поздравом “За дом спремни!” Томпсон није подстицао мржњу на основу националне или вјерске припадности, иако се тај поздрав користио као службени за вријеме Независне Државе Хрватске и њене фашистичке идеологије.

“Извођење није произвело нарушавање јавног реда и мира, није било праћено политичким и другим порукама које би узнемиравале грађане како на концерту, тако ни шире.

Уважавајући доказе, није утврђено да је Марко Перковић гласним пјевањем подстицао мржњу на основу националне или вјерске припадности, будући да се текст жЗа дом спремни!ж користио као саставни дио пјесме жБојна Чавоглавеж, па га је суд ослободио оптужбе”, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана