Србин који је ратовао против Срба кандидат за Европски парламент

Срна
Србин који је ратовао против Срба кандидат за Европски парламент

Вуковар - Предраг Мишић је једно од имена која су се нашла на листи Хрватских суверениста у борби за предстојеће изборе за Европски парламент. Иако се представља као Србин, Мишић је члан Хрватске конзервативне странке (ХКС), познате по десничарским и антисрпским ставовима.

Сам Мишић, постао је познат хрватској, али и српској јавности јер је у Вуковару ратовао на страни Хрвата против Срба међу којима је био и његов рођени брат.

“Ми смо само хрватски бранитељи који смо бранили своју домовину и свој град. Мама и два брата живе у Београду. Један се брат, нажалост, борио на супротној страни, тако је ваљда морало бити”, испричао је 2016. године он у разговору за ХРТ на 25. годишњицу од уласка снага Југословенке народне армије (ЈНА) у Вуковар.

Мишић је иначе 2016. године и био један од оних који су уништавали табле са ћириличним натписима у Вуковару.

“Разлог мог учлањења у ХКС, и уопште уласка у политику, прије свега је била мисао да ствари можемо мИЈењати набоље. Ако смо као бранитељи '91. стали у одбрану домовине, вјерујем да и сада у мирнодопском раздобљу политичким радом можемо допринијети њеном даљњем напретку. У политици, било на локалном, државном или европском нивоу, увијек треба заступати оне који су нам дали повјерење и задржати чисти образ”, рекао је он за сајт “Дневно.хр”.

Како је рекао, Хрватски суверенисти залажу се за “Европу суверених држава, а не за федералну Европу за коју се залажу демохришћани и социјалисти”.

“Ружи Томашић нико није ни близу”

Мишић је нахвалио и Ружу Томашић, колегиницу из странке и европосланицу познату по нетрпељивости према Србима.

“Бројке су неумољиве и говоре у корист госпође Руже Томашић – 573 амандмана, 1.027 говора у ЕУ парламенту, 293 резолуције, 146 писаних питања, пет извештаја. Она је дефинитивно оправдала свој ЕУ мандат… Током ијцелог мандата искрено је заступала инересе хрватског народа, посебно рибара, отварала бројна питања из готово свих домена и слично. По свим показатељима, нико од актуелних хрватских ЕУ заступника није јој ни близу кад је ријеч о активностима у ЕУ парламенту “,рекао је он.

“Србија нема шта да тражи у ЕУ”

Он је на питање новинара “Дневно.хр” рекао да с обзиром на то да је био “затвореник српских логора” планира да усредсреди своје дјеловање на блокирање уласка Србије у Европску унију.

“Наравно. Сматрам да Србија нема шта да тражи у ЕУ док не ријеши сва отворена питања с Републиком Хрватском, као што су нестали, враћање отетог културног блага, питање граница, али и питање ратне одштете…”, рекао је Мишић.

Он тврди и да његова странка конзервативаца његовим кандидовањем показује да “није затуцана”.

“Листа Хрватских суверениста изузетно је квалитетна, јер са својим кандидатима покрива готово све сфере живота. Драго ми је што ме моја странка ХКС одлучила кандидовати за ЕУ изборе, јер тиме још једном показујемо тзв. љевичарским политичарима и медијима да ми конзервативци нисмо затуцани, ксенофоби и сл, јер ја као припадник српске националне мањине на листи Суверениста најбоље то демантујем”, рекао је он.

Шта значи бити Србин у Хрватској?

Иначе, ових дана је Мишић, који је веома активан на друштвеним мрежама, жестоко напао Милорада Пуповца, предсједника Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Наиме, он је објавио политички плакат са својим ликом поред Пуповчевог и питањем “Знате ли како је бити Србин у Хрватској?”. Испод његове фотографије написано је “часно”, а испод Пуповчеве “уносно”. Иначе на Пуповчевој слици је ријеч “Србин” исписана ћирилицом, а код Мишића латиницом.

“Некима је Хрватска банкомат, а некима је понос!”, написао је Мишић на свом “Фејсбуку”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана