Срби из Хрватске на име пензија потражују више од 800 милиона евра

Срна
Срби из Хрватске на име пензија потражују више од 800 милиона евра

Београд - Око 50.000 Срба из Хрватске од те државе укупно потражује имеђу 800 милиона и милијарду евра на име неисплаћених пензија из деведесетих година прошлог вијека, речено је данас у Београду на скупу о овој проблематици.

На конференцији "Анекс Е Споразума о сукцесији СФРЈ и рјешавање питања неисплаћених пензија из Хрватске" Александар Гајић из Мјешовите комисије за сукцесију рекао је да Србија има воље за рјешавање питања сукцесије, али да то подразумијева вољу и друге стране.

Гајић је напоменуо да је посљедњи састанак о сукцесији одржан 2015. године у Сарајеву, када је договорено да наредни организује Хрватска за шест мјесеци, пренијели су београдски медији.

"На Хрватској је да закаже наредни састанак високих представника за сукцесију. Треба интензивирати дијалог. То не зависи само од Србије", рекао је Гајић.

Питање пензија регулисано је Анексом Е Споразума о сукцесији имовине бивше СФРЈ.

Према подацима Удружења пензионера из Хрватске Београд, Срби пензионери из Хрватске потражују пензије од 1991. године до 1996. године, а поједини и до 1998. године.

Према подацима из више извора, ријеч је о износу између 800 милиона и милијарду евра, навели су из тог удружења.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта истакао је да су питања имовине и стечених права, као и пензија, кључна питања поштовања људских права.

Линта је навео да би Влада Србије требало стално да указује Европском парламенту, Европској комисији, Савјету Европе и УН на кршење људских права Срба из Хрватске.

Конференција је одржана уз подршку Комесаријата за избјеглице и миграције Србије, Управе Министарства спољних послова Србије за дијаспору и кровних организација избјегличких удружења из Хрватске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана