Шпанија забранила косовску заставу

Sputnjik
Шпанија забранила косовску заставу

Барселона - Каратисти с Косова на Свјетском првенству у каратеу у Мадриду учествују без државних обиљежја. Застава нема ни у спортској хали, преносе косовски медији.

Наиме, како пише "Коха диторе", шпанска Влада, која се оштро противи независности Косова, одлучила је да забрани истицање државних симбола Косова на поменутом такмичењу, као и у самој хали, гдје се такмичења одвијају од 5. до 11. новембра.

Иако су остали учесници тог такмичења на полеђини кимона имали обељежја својих држава, каратистима са Косова натпис КОС није био дозвољен, већ је на том мјесту писало WFK — Свјетска карате федерација. Међутим, "Коха" наводи да реакције са Косова поводом те одлуке шпанске Владе још није било. Олимпијски комитет Косова се такође није оглашавао.

Такође, и Карате федерација Косова изабрала је да не каже ништа поводом ове одлуке, док је информацију о томе да косовска репрезентација има "неједнак третман"потврдила тек након захтјева који јој је "Коха диторе" упутила.

Шпанија се, подсјетимо, због сопствене ситуације са Каталонијом, која тежи ка независности, снажно противи независности Косова.

 У априлу ове године шпански председник Маријано Рахој "окренуо је наглавачке" Брисел, када је одбио да стави свој потпис на заједничку декларацију, која је требало да буде објављена током самита ЕУ — Западни Балкан у Софији.

Претходно је шпански "Паис" пренио да је Шпанија ставила вето на пијредлог текста заједничке декларације, с циљем да се име и потпис Рахоја не нађу у истом документу и на истом нивоу са представником територије чију државност Шпанија није признала.

Рахој на крају није ни отишао на тај самит, а Шпанија је била представљена на нижем дипломатском нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана