Сезона у Хрватској угрожена: Нема ко да ради, послодавци траже реакцију владе

Агенције
Сезона у Хрватској угрожена: Нема ко да ради, послодавци траже реакцију владе

​Загреб - Сезона на Јадрану је у пуном замаху, а хрватским хотелијерима и угоститељима недостаје радне снаге.

За то је крива влада јер није издала довољно квота за запошљавање странаца у туризму.

Садашње квоте су недовољне, истиче Хрватска удруга туризма (ХУТ) која је с Хрватском удругом послодаваца (ХУП) послала захтјев за хитним повећањем квота у туризму Министарству рада и мировинског сустава и Министарству туризма.

“Уочи почетка главне туристичке сезоне ситуација с радном снаге је критична па је угрожено отварање појединих туристичких капацитета, као и ресторана и кафића. Локалних радника нема, а квоте за увоз страних радника су се потрошиле и потребна је хитна реакција Министарства рада и мировинског сустава и Владе РХ”, упозоравају послодавци.

Угрожена сезона

Послодавци додају како недјељама апелују да се помогне туристичком сектору у рјешавању овог проблема, али да су се ресорни министар и влада потпуно оглушили.

“То је изазвало шок у цијелом сектору јер је ријеч о техничким измјенама које не изискују никаква додатна улагања из буџета, него само добру вољу администрације да разуме потребе привреде”, стоји у саопштењу, како преноси портал Индеџ.хр.

“Нажалост, сада када се сезона борбе за сваког госта захуктава, суочавамо се с два кључна проблема: квоте су се потрошиле, што значи да нема ко да ради без обзира што су радници из иностранства већ стигли у Хрватску, и с друге стране, јасно је како систем запошљавања странаца и административно спровођење коришћења квота нису ефикасни, а за обраду захтјева чека се више недјеља.

Највећи губитник туризам

Туристичком сектору недостаје радне снаге и уколико би било могуће увијек је на првом мјесту запошљавање локалних, домаћих радника, али не постоји расположивост и интерес па се сада налазе у маказама мањка радне снаге и немогућности увоза радника због незапослених особа које не желе да раде у туризму.

“Највећи губитник у овом случају је држава јер туризам чини 20 одсто БДП-а и хрватска економија зависи од туристичке сезоне. Борба за сваког госта престаје ако не постоји особље које ће му пружити туристичку услугу. Самим тиме буџет губи и приходе од запошљавања и од услуге која се не пружа. У најавама сезоне истицали смо како понављање прошлогодишњих резултата не би требало сматрати неуспјехом, а хрватски туризам сада је онемогућен у постизању тих резултата”, стоји у апелу послодаваца.

Бројни захтјеви МУП-у за повећање квота

У Министарству унутрашњих послова су за Индеџ.хр потврдили да стално примају захтјеве за повећањем квота јер је највећи број искоришћених квота из сектора грађевине као и туризма и угоститељства.

“У сектору туризма и угоститељства од 15.611 квота на данашњи дан је већи број захтјева у поступку (3.259) од преосталих квота (2.297). Према томе, у задње време примамо повећан број упита странака којима траже повећање годишње квоте за запошљавање странаца за 2019, а у складу са чланом 74 Закона о странцима. Предлог измене и допуне Одлуке о утврђивању годишње квоте за запошљавање странаца у надлежности је Министарства рада и мировинског сустава, док Одлуку о измени и допуни годишње квоте доноси Влада Републике Хрватске”, одговорили су у МУП-у за Индеџ.

МУП их је упутио на Министарство рада и мировинског сустава које је овлашћено за израду предлога годишње квоте, а они су одговорили да прате стање на тржишту рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана